افزایش قیمت طلا و ارز به دنبال نشست سازمان ملل و بخشنامه بانک مرکزی

۱۴۰۰/۰۷/۰۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۸۲۴۰۹
افزایش قیمت طلا و ارز به دنبال نشست سازمان ملل و بخشنامه بانک مرکزی

گروه بانک و بیمه | محسن شمشیری |

به دنبال اخبار نشست سران کشورهای جهان در سازمان ملل متحد در نیویورک و اظهارات رییس‌جمهور ایران و روسای جمهور امریکا و سایر کشورها، و همچنین به دنبال بخشنامه جدید بانک مرکزی برای محدودیت 80 تراکنش واریز وجه کارت به کارت در مقابل هر کد ملی، بازار ارز و طلا با رشد قیمت دلار مواجه شد. در بازار آزاد روز چهارشنبه، قیمت دلار 27 هزار و 596 تومان، قیمت یورو 32 هزار و 372 تومان، پوند انگلیس 37 هزار و902 تومان و درهم امارات 7 هزار و 516 تومان اعلام شده است.

 نرخ دلار در صرافی‌های بانکی (چهارشنبه، ۳۱ شهریورماه) در مقایسه با روز گذشته با ۱۰۰ تومان افزایش به ۲۶ هزار و ۶۳۰ تومان رسید.قیمت فروش یورو در مقایسه با روز گذشته (سه شنبه) با۱۰۰ تومان کاهش به ۳۱ هزار و ۵۹۰ تومان تعیین شد. قیمت خرید هر دلار ۲۶ هزار و ۱۰۲ تومان و نرخ خرید هر یورو نیز ۳۰ هزار و ۹۶۴ تومان بود.علاوه بر این، نرخ خرید دلار در بازار متشکل ارزی ۲۶ هزار و ۱۱۴ تومان و نرخ فروش آن ۲۶ هزار و ۳۵۱ تومان اعلام شد.نرخ خرید یورو در این بازار ۳۰ هزار و ۶۱۶ تومان و نرخ فروش آن نیز ۳۰ هزار و ۸۹۴ تومان اعلام شد.همچنین در سامانه نیما در معاملات دیروز، حواله یورو به قیمت ۲۷ هزار و ۱۹۸ تومان فروخته و حواله دلار به قیمت ۲۳ هزار و ۱۹۹ تومان معامله شد.

قیمت دلار در خردادماه وارد کانال ۲۶ هزار تومان شد و چند روزی هم با نرخ ۲۷ هزار تومان فروخته می‌شد و در این محدوده نوسان داشت، اما از ابتدای شهریورماه شاهد روند نزولی نرخ دلار در صرافی‌های بانکی بودیم. از اواخر هفته گذشته نرخ دلار در صرافی‌های بانکی در محدوده قیمتی ۲۶ هزار و ۷۰۰ تومان ثابت مانده بود و هم‌اکنون در میانه کانال ۲۶ هزارتومان نوسان دارد. نایب‌رییس اتحادیه طلا و جواهر گفت: به دلیل افزایش نرخ انس جهانی و ارز، شاهد بالا رفتن قیمت‌ها در بازار سکه و دلار هستیم.محمد کشتی آرای با بیان اینکه اونس جهانی به ۱۷۸۰ دلار رسیده افزود: هم‌اکنون هر قطعه قیمت سکه طرح جدید ۱۱ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان، قیمت سکه طرح قدیم ۱۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان، نیم سکه ۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان، ربع سکه ۳ میلیون و ۴۸۰ هزار تومان و سکه گرمی ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بفروش می‌رسد. هر گرم طلای ۱۸ عیار ۱ میلیون و ۱۴۵ هزار تومان و هر مثقال طلا نیز ۴ میلیون و ۹۶۰ هزار تومان فروخته می‌شود.قیمت دلار امریکا ۲۷ هزار و ۶۰۰ تومان و هر یورو ۳۲ هزار و ۲۰۰ تومان فروخته می‌شود. همچنین در بازار متشکل ارزی، هر دلار ۲۶ هزار و ۲۰۰ تومان و هر یورو ۳۱ هزار و ۲۰۰ تومان معامله می‌شود.

       نوسان سکه در میانه کانال ۱۱ میلیون تومان 

قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید نیز (چهارشنبه، ۳۱ شهریورماه) در بازار تهران با افزایش ۱۰۰ هزار تومانی نسبت به روز گذشته به رقم ۱۱ میلیون و ۷۶۰ هزار تومان رسید. سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم نیز ۱۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان معامله شد.همچنین نیم‌سکه بهار آزادی پنج میلیون و ۹۲۰ هزار تومان، ربع سکه سه‌میلیون و ۴۸۰ هزار تومان و سکه یک گرمی ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان قیمت خورد.علاوه بر این، در بازار طلا نیز نرخ هر گرم طلای ۱۸ عیار به یک میلیون و ۱۴۵ هزار تومان رسید. قیمت هر مثقال طلا نیز چهار میلیون و ۹۶۰ هزار تومان شد.همچنین اُنس جهانی طلا نیز یک‌هزار و ۷۵۵ دلار و ۳۸ سنت قیمت خورد که با در مقایسه با روز گذشته ۶ دلار کاهش داشت. 

 مهم‌ترین عوامل موثر در رشد قیمت طلا و سکه، بالا رفتن نرخ دلار و انس جهانی است. براین اساس با وجود آنکه قیمت انس جهانی طلا ۶ دلار کاهش قیمت داشت اما به دلیل افزایش اندک نرخ دلار تا ۲۶ هزار و ۶۳۰ تومان، قیمت سکه سیر صعودی آرامی داشته است.

     افت دلار

ارزش دلار کمی مقابل دیگر ارزها کاهش یافت. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، در معاملات با ۰.۱۶ درصد کاهش نسبت به روز گذشته در سطح ۹۳.۲۰۳ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوییس نیز معادل ۱.۰۸۲ دلار اعلام شد. در تازه‌ترین دور از معاملات، پوند با ۰.۰۶ درصد کاهش نسبت به روز قبل خود و به ازای ۱.۳۶۶ دلار مبادله شد. یورو ۰.۰۵ درصد پایین رفت و با ماندن در کانال ۱.۱۷ به ۱.۱۷۲ دلار رسید.در معاملات بازارهای ارزی آسیایی، هر دلار با ۰.۱۳ درصد کاهش به ۱۰۹.۲۴۲ ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار امریکا به ازای ۱.۳۸۱ دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل ۶.۴۶۶ یوان چین اعلام شد. چین به تلاش‌های خود برای جهانی شدن یوان شدت بخشیده و در همین راستا، بانک مرکزی این کشور اعلام کرد در حال تلاش برای ترغیب شرکای تجاری و سرمایه‌گذاری این کشور برای استفاده از یوان در مبادلات دو جانبه است. چین پیش‌تر قراردادی را با کشورهای عضو اتحادیه جنوب شرق اسیا به امضا رسانده بود که بر اساس آن، معافیت‌ها و مشوق‌هایی برای تجارت بر حسب یوان در نظر گرفته شده بود. چین همچنین از افزایش سهم یوان از بازپرداخت‌های بین‌المللی خبر داده است. 

افزایش سریع بدهی امریکا، ابهاماتی را در خصوص چشم‌انداز آتی اقتصادی این کشور ایجاد کرده است به ویژه آنکه دولت بایدن مجبور خواهد شد رویکرد محتاط‌تری در حمایت از کسب و کارهای آسیب دیده از کرونا اتخاذ کند. کسری بودجه دولت امریکا به ۲۸.۵ تریلیون دلار رسیده و این در حالی است که مقامات دولت بایدن تلاش دارند تا قانون گذاران را برای تصویب یک لایحه ۳.۵ تریلیون دلاری مجاب کنند. با توجه به این وضعیت و مخالفت تعداد زیادی از نمایندگان هر دو حزب، احتمال تصویب این بسته پایین است. با ریشه کن نشدن کرونا، موسسه رتبه‌بندی فیچ در گزارشی اعلام کرد برآورد خود از متوسط رشد اقتصادی جهان را کاهش داده است. طبق اعلام فیچ، متوسط رشد اقتصادی جهان در سال جاری ۶.۳ درصد خواهد بود که نسبت به برآورد قبلی ۰.۳ درصد کمتر شده است. فیچ در گزارش خود با بیان اینکه محدودیت‌های ایجاد شده در زنجیره تامین برقراری تعادل بین عرضه و تقاضا را دشوار خواهد ساخت، از بیشتر شدن نرخ تورم کشورهای مختلف از جمله امریکا در ماه‌های پیش رو خبر داد.

چشم‌انداز خوب اقتصادی چین سرمایه خارجی زیادی را به خود جذب کرده تا جایی که داده‌های منتشر شده از سوی وزارت بازرگانی این کشور نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری خارجی مستقیم در چین در هشت ماه امسال به ۷۸۵.۰۵ میلیارد یوان (۱۱۳.۷۸ میلیارد دلار) رسیده که این رقم در مقایسه با مدت مشابه منتهی به سال قبل ۲۵.۸ درصد افزایش نشان می‌دهد. بیشترین افزایش در سرمایه‌گذاری خارجی طی این مدت مربوط به کشورهای عضو اتحادیه آ. سه. آن با ۳۶.۸ درصد کل سرمایه‌گذاری‌ها بوده است.

وضعیت بازار کار بهتر شده و این مساله روی موقعیت پوند مقابل دلار تاثیر مثبتی خواهد داشت: مرکز آمار انگلیس اعلام کرد که نرخ بیکاری این کشور در ١٢ ماه منتهی به جولای با ۰.۱ درصد کاهش نسبت به مدت مشابه ماه قبل به ۴.۶ درصد رسید که ۰.۱ درصد کمتر از انتظار کارشناسان قبلی و کمترین بیکاری ثبت شده در این کشور طی ۱۲ ماه اخیر بوده است. از سوی دیگر نیز شمار بیکاران این کشور طی این مدت با ۸۶ هزار نفر کاهش به یک میلیون و ۵۵۰ هزار نفر رسید. به نظر نمی‌رسد جروم پاول- رییس کنونی بانک مرکزی امریکا- کار دشواری برای کسب رای اعتماد سنا و باقی ماندن در این کرسی داشته باشد؛ به ویژه آنکه وی دارای پشتیبانی چهره‌های قدرتمند جمهوری‌خواه نیز هست و ژانت یلن- وزیر خزانه داری- به صراحت از وی حمایت کرده است. پاول که با وجود اختلاف دیدگاه فراوان با ترامپ در دوره ریاست‌جمهوری وی به ریاست بانک مرکزی رسید، در هفته‌های اخیر بر ضرورت پایان تدریجی به سیاست‌های انبساطی و حمایتی تاکید کرده است. 

در حالی که مخالفت جمهوری‌خواهان با لایحه پیشنهادی دولت بایدن برای اجرایی شدن یک بسته عظیم محرک ۳.۵ تریلیون دلاری بالا گرفته است، دموکرات‌ها در کنگره از پیش نویس طرحی رونمایی کردند که نرخ مالیات را افزایش خواهد داد تا بخشی از هزینه‌های این طرح تامین شود. تلاشی که کاملا در تضاد با نظر جمهوری‌خواهان در کاهش مالیات است و در صورت تصویب، نرخ مالیات بر درآمد را به ۲۶.۵ درصد و برای شرکت‌ها به ۳۹.۶ درصد افزایش خواهد داد. 

 

ارسال نظر