پارادوکس تقاضای مسکن در شمال و جنوب تهران

۱۴۰۰/۰۲/۲۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۸۳۵۷

گروه راه و شهرسازی| 

در حالی که تقاضای واحدهای مسکونی بزرگ و لوکس در همه قیمت‌ها در مناطق شمالی تهران منجر به انجام معاملات چندین میلیاردی ملک در این مناطق می‌شود، اما تقاضای مصرفی به سمت واحدهای کوچک متراژ گرایش دارد، مساله‌ای که باعث شده تا نه تنها میان قیمت‌های مسکن در شمال و جنوب شکاف ایجاد شود که الگوی مصرف و الگوی ساخت را نیز در مناطق شمالی شهر دستخوش تغییر کرده است.  آنگونه که ابوالحسن میرعمادی، کارشناس بازار مسکن گفته است، بعضی اقشار بین خودشان مسابقه لاکچری‌بازی خانه، وسایل و خودرو لوکس راه انداخته‌اند. این پدیده نوظهور یکی از دلایل اختلاف طبقاتی و فاصله شدید قیمت مسکن در مناطق گران‌قیمت و ارزان‌قیمت کلان‌شهرها شده است. میرعمادی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: نوعی مسابقه لاکچری‌بازی در بعضی اقشار به نجومی شدن قیمت مسکن در مناطق مرفه‌نشین کلان‌شهرها منجر شده است. برخی افراد در تهران حاضرند آپارتمان متری ۲۰۰ میلیون تومان و حتی بیشتر بخرند. هرچه قیمت بیشتر، بهتر و لذت‌بخش‌تر؛ چون پول برایشان اهمیت ندارد و دچار نوعی وسواس رفاهی شده‌اند. همین مساله باعث سوءاستفاده عده‌ای از دلالان و بساز و بفروش‌ها از بازار مسکن شمال پایتخت شده است. وی افزود: به حدی اعیان‌بازی و لاکچری‌بازی در بین بعضی گروه‌های خانوادگی دیده می‌شود که خانه را شش تا هفت برابر قیمت واقعی آن خریداری می‌کنند و عین خیالشان نیست. این رفتارها فاصله طبقاتی و اختلاف قیمت مسکن بین محله‌های جنوبی و شمالی را تشدید کرده که به لحاظ اجتماعی و اقتصادی بسیار خطرناک است. این کارشناس بازار مسکن خاطرنشان کرد: تا چند ماه قبل آپارتمان متری ۱۰۰ میلیون تومان، گران قیمت محسوب می‌شد اما حالا به حدود ۲۰۰ میلیون تومان رسیده و ظاهرا این روال قرار نیست متوقف شود. بعضی افراد یک خانه را با قیمت ده‌ها میلیارد تومان می‌خرند تا به دوستانشان بگویند قیمت خانه ما اینقدر است و رضایت قلبی بیشتری در خود ایجاد کنند.

      سال ۱۴۰۰ قیمت مسکن متعادل می‌شود

میرعمادی درباره پیش بینی بازار مسکن در سال جاری گفت: به جز مناطق شمالی که تکلیفشان مشخص است سال جاری در مناطق میانی و جنوبی، سال تعدیل قیمت مسکن خواهد بود؛ زیرا قیمتها حباب‌گونه افزایش یافته و برای اینکه بازار به حدی از منطق برسد باید نرخها متعادل شود. احیای برجام نیز می‌تواند به آرامش همه بازارها از جمله بازار مسکن کمک کند. وی افزود: بی‌ثباتی اقتصاد باعث بلاتکلیفی فعالان اقتصادی شده و زندگی عادی بر پایه سرمایه‌گذاری سالم از بین رفته است. به‌طوری که فعالیت های مولد دچار مشکلات اساسی شده‌اند. این کارشناس اقتصاد مسکن با بیان اینکه هیچ تناسبی بین درآمد عمومی با قیمت خانه وجود ندارد گفت: دو راه پیش روی بازار مسکن است؛ یا قیمت ها ثابت می‌ماند و توان متقاضیان به تدریج به قیمت ها می‌رسد که طبیعتا بازار دیرتر به رونق خواهد رسید. یا اینکه قیمت ها کاهش پیدا می‌کند و بازار زودتر رونق می‌گیرد. به جز این دو نمی‌توان گزاره دیگری برای بازار مسکن متصور بود.

      تقاضای مسکن با میزان ساخت

همخوانی ندارد

در این حال، رسول جهانگیری، عضو هیات رییسه اتاق اصناف ایران گفت: سالانه به ساخت بیش از یک میلیون واحد مسکونی در کشور نیاز داریم، کاهش میزان ساخت و ساز‌های بخش مسکن باعث رکود در این حوزه شده است.

به گزارش ایرنا، رسول جهانگیری اظهار کرد: همخوانی نداشتن تقاضا و عرضه مسکن در کشور یکی از معضلات اصلی این حوزه است و تا زمانی که ساخت و سازها افزایش پیدا نکند، مسکن همچنان به عنوان کالای سرمایه‌ای محسوب می‌شود. وی افزود: در این راستا باید حمایت‌های لازم از صنعت ساختمان‌سازی صورت بگیرد تا بازار مسکن توسعه پیدا کرده و شاهد کاهش قیمت‌ها نیز باشیم. جهانگیری با اشاره به کاهش نرخ ارز و طلا در روزهای گذشته اظهار کرد: واکنش بازار مسکن نسبت به کاهش قیمت ارز و طلا به سرعت مشخص نمی‌شود و حداقل ۲ ماه زمان لازم است تا در قیمت‌ها در حوزه مسکن تاثیر بگذارد، اما به‌طور قطع کاهش تولید مسکن، افت قیمت موقتی را به دنبال دارد و در نهایت این بازار با رکود تورمی و کاهش خرید و فروش همراه می‌شود تا به ثبات قیمتی برسد.

      تغییر ذایقه مردم و کاهش تقاضا

برای بزرگ متراژها

وی با بیان اینکه ذایقه مردم نسبت به سال‌های گذشته برای خرید مسکن نیز تغییر یافته است، افزود: در سال‌های اخیر سبک زندگی مردم از خانواده‌های چند فرزندی به دو یا تک فرزندی یا گاهی زندگی‌های مجردی تغییر یافته و دیگر تقاضا برای خرید ملک با متراژهای بالا وجود ندارد و بیشتر متقاضیان به دنبال خرید واحدهای مسکونی با متراژهای کوچک هستند. جهانگیری تاکید کرد: در حال حاضر متناسب با تقاضای جامعه ساخت و ساز نداریم و قسمت اعظمی از خانه‌ها با متراژهای بالا خالی هستند و تعریف مالیات برای این واحدها نیز در دراز مدت مشکلاتی را برای حوزه مسکن به همراه خواهد داشت. وی با بیان اینکه رونق ساخت و سازها باعث پویایی اقتصاد کشور نیز می‌شود، اظهار کرد: برای حل مشکلات حوزه مسکن باید حداقل سالی یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد در کشور ساخته شود زیرا ظرفیت عظیمی در حوزه صنعت ساختمان‌سازی وجود دارد که با فعال شدن آن بیش از صدها شغل نیز فعال می‌شود و تمامی حوزه‌های وابسته به مسکن مانند مصالح ساختمانی، آهن، در و پنجره به‌طور مستقیم و غیرمستقیم همراه می‌شوند. وی افزود: در حال حاضر هر ساله با حجم بسیار زیادی از تقاضای جدید و تقاضای انباشته از سال‌های قبل مواجه هستیم، بنابراین تقاضا برای خرید مسکن در کشور وجود دارد و باید شرایط ساخت و ساز متناسب نیز ایجاد شود.

 

ارسال نظر