افول اقبال به تسهیلات خانه اولی‌ها در تهران

۱۳۹۸/۰۵/۱۶ - ۰۰:۲۲:۰۸
کد خبر: ۱۵۰۳۷۷

صندوق پس انداز مسکن یکم در سال 94، برای افزایش قدرت خرید زوج‌های جوان و به دنبال آن رونق خرید و فروش مسکن آغاز به کار کرد و از سال 95، نخستین تسهیلات این صندوق به سپرده‌گذاران پرداخت شد. این صندوق در آغاز راه با توجه به قیمت‌های قابل قبول مسکن، می‌توانست به زوج‌های جوان و خانه اولی‌ها برای خانه دارشدن کمک کند، اما در سال 97 و با افزایش چشمگیر قیمت‌ها، مبلغ پرداختی از سوی این صندوق اثرگذاری خود را از دست داد و همین موضوع موجب انصراف بسیاری از سپرده‌گذاران این صندوق از دریافت تسهیلات شد، ضمن اینکه کاهش استقبال ثبت نام‌کنندگان را هم به همراه داشت. درهمین راستا، مدیرعامل بانک عامل بخش مسکن می‌گوید: در سه ماهه نخست امسال دریافت تسهیلات صندوق پس انداز مسکن یکم در تهران کاهش یافته است.

به گزارش مهر، ابوالقاسم رحیمی انارکی اظهار می‌کند: بر اساس آمار سه ماهه نخست امسال مجموع تسهیلات پرداختی حدود ۸ درصد نسبت به سه ماهه نخست سال گذشته از رشد مواجه بوده به‌طوری که بخش قابل توجهی از این تسهیلات در بخش مسکن بوده است.

او با اشاره به برنامه‌های این بانک برای احیای قدرت خرید متقاضیان و خانه اولی‌ها در حوزه تسهیلات مسکن می‌افزاید: بر اساس آماری که مربوط به سه ماهه نخست امسال می‌شود در حوزه دریافت تسهیلات خرید مسکن از صندوق پس انداز مسکن یکم تغییرات محسوسی مشاهده نمی‌شود و این نشان می‌دهد که تسهیلات این صندوق همچنان مورد استقبال قرار می‌گیرد و جذابیت دارد. مدیرعامل بانک عامل بخش مسکن ادامه می‌دهد: البته یک تغییری که در تسهیلات صندوق پس انداز مسکن یکم مشاهده می‌کنیم آن است که در سه ماهه نخست امسال دریافت این تسهیلات در تهران اندکی کاهش یافته اما در مقابل در مراکز استان‌ها، شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر و شهرهای زیر ۲۰۰ هزار نفر میزان استقبال خانه اولی‌ها از تسهیلات صندوق پس انداز مسکن یکم با افزایش مواجه بوده است.

رحیمی انارکی اظهار می‌کند: با توجه به اینکه بر اساس گزارش تیرماه بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن تعداد معاملات مسکن در تهران حدود ۶۵ درصد کاهش پیدا کرده، بنابراین کاهش جزیی استفاده از تسهیلات خرید مسکن در تهران نیز طبیعی به نظر می‌رسد. اما با این حال نشان می‌دهد که صندوق پس‌انداز مسکن یکم همچنان ابزاری موثر در بازار مسکن برای پاسخگویی به نیاز مالی خانه اولی‌ها و زوج‌های جوان است. او با تاکید بر اینکه متوسط قیمت مسکن در تهران به استناد گزارش بانک مرکزی در تیرماه در چند منطقه از تهران کاهش پیدا کرده، می‌گوید: این یک سیگنال مثبت به بازار مسکن است.

مدیرعامل بانک عامل بخش مسکن با اشاره به برنامه‌های این بانک برای حمایت از متقاضیان و خانه اولی‌ها می‌گوید: یکی از راه‌ها و روش‌های مدنظر مردم و متقاضیان خرید مسکن برای افزایش قدرت خرید این است که سقف تسهیلات خرید مسکن را افزایش دهیم اما در بین کارشناسان اقتصادی این حوزه یک نگرانی وجود دارد مبنی بر اینکه افزایش سقف ریالی تسهیلات آثار روانی منفی به همراه داشته باشد و منجر به افزایش قیمت شود و عملا روند کاهشی قیمت را متوقف کند.  به گفته رحیمی انارکی، بنابراین برای جلوگیری از افزایش قیمت مسکن در این مقطع نمی‌توان افزایش سقف تسهیلات را به عنوان روش مناسبی برای تحول آفرینی مثبت در نظر گرفت چراکه ممکن است اثر معکوس داشته باشد.

او بیان می‌کند: علاوه بر این همزمان با افزایش سقف تسهیلات مسکن، میزان اقساط نیز افزایش می‌یابد در حالی که رشد میزان اقساط پرداختی برای اقشار میان درآمدی جامعه با توجه به وضعیت اقتصادی کنونی، سخت و مشکل است.

این مقام ارشد شبکه بانکی تأکید می‌کند: بانک عامل بخش مسکن در حوزه کاهش قیمت تمام شده مسکن طرح بازار تعهدی مصالح ساختمانی را در دستور کار دارد تا بخشی از قیمت تمام شده ساخت را کاهش دهد. در این میان باید بیشتر از ابزارهای کاهنده قیمت تمام شده مسکن استفاده کنیم تا از این طریق اثر جهش یک سال گذشته قیمت مسکن را برای تقاضای مصرفی به‌خصوص خانه اولی‌ها جبران کنیم.

ناگفته نماند تا پیش از تاسیس صندوق پس‌انداز مسکن یکم، متقاضیان دریافت تسهیلات با افتتاح حساب صندوق پس‌انداز مسکن، پس از یک‌سال می‌توانستند نسبت به دریافت تسهیلات تا سقف 20میلیون تومان اقدام کنند که درصد بسیار ناچیزی از هزینه ملک را در بر می‌گرفت اما با تاسیس حساب صندوق پس‌انداز مسکن یکم امکان ارایه تسهیلات برای هر فرد تا سقف 80 میلیون تومان و برای زوجین تا 160 میلیون تومان پس از دوره انتظار یک‌ساله فراهم شد.

 

 

ارسال نظر