عربستان وارد فهرست سیاه اروپا شد

۱۳۹۷/۱۱/۲۵ - ۰۰:۰۸:۲۸
کد خبر: ۱۳۹۵۸۱
عربستان وارد فهرست سیاه اروپا شد

گروه‌ جهان|

لابی‌های ریاض و واشنگتن کارساز نشد و در نهایت اتحادیه اروپا چهارشنبه عربستان سعودی را به همراه پاناما و نیجریه در فهرست سیاه کشورهای ناموفق در مبارزه با تامین مالی تروریسم و پولشویی قرار داد.

رویترز نوشته، این اقدام بروکسل نگرانی برخی از اعضای اتحادیه اروپا را که روابط اقتصادی گسترده‌ای با عربستان سعودی دارند، برانگیخته است. رویترز پیش‌تر هم به نقل از منابع مطلع نوشته بود که دولت عربستان و متحدانش از جمله امریکا برای خارج کردن نام ریاض از این فهرست لابی‌های گسترده‌ای را آغاز کرده‌اند. طبق اسناد به دست آمده از سوی فایننشال‌تایمز، آلمان، فرانسه، اسپانیا، ایتالیا، بلژیک و یونان به سرپرستی انگلیس در روزهای گذشته در نشست سفیران اتحادیه اروپا از پیش‌نویس این فهرست انتقاد کرده بودند. یک مقام اتحادیه اروپا گفته بود: «کشورهای عضو زمان زیادی برای ابراز واکنش نسبت به این طرح داشته‌اند اما تازه حالا و به خاطر سعودی‌ها با آن شروع به مخالفت کرده‌اند.» علاوه بر عربستان سعودی، نیجریه و پاناما برخی کشورهای دیگر از جمله لیبی، بوتسوانا و غنا و برخی از مناطق تحت حاکمیت ایالات متحده همچون ساموای امریکایی، جزایر ویرجین، پورتوریکو و گوآم هم به فهرست سیاه پولشویی اتحادیه اروپا اضافه شده‌اند. اخیرا برخی کشورها چون بوسنی و هرزگوین، گویان، لائوس، اوگاندا و جمهوری وانواتو (کشور جزیره‌ای کوچک در جنوب اقیانوس آرام) از این فهرست خارج شده‌اند.

رویترز نوشته، ورود نام عربستان سعودی به فهرست سیاه اتحادیه اروپا نه تنها اعتبار بین‌المللی این کشور را که پس از رسوایی قتل جمال خاشقجی روزنامه‌نگار منتقد سعودی، خدشه‌دار شده بود، بیش از پیش زیر سوال می‌برد؛ مشکلات زیادی را نیز برای تبادلات مالی این کشور و اعضای اتحادیه اروپا ایجاد خواهد کرد. بانک‌های اتحادیه اروپا از این پس مجبور خواهند بود که کنترل بیشتری را روی تراکنش‌های مالی با افرادی که تابعیت سعودی دارند، اعمال کنند.  اعضای اتحادیه اروپا اکنون یک ماه فرصت دارند تا فهرست جدید سیاه تامین مالی و پولشویی را تایید کنند. این زمان تا دو ماه نیز قابل تمدید است و دولت‌های اروپایی می‌توانند با رای اکثریت از تایید این فهرست خودداری کنند. گرچه «ورا جوروا» مقام ارشد قضایی اتحادیه اروپا که این فهرست را تهیه کرده، گفته اطمینان دارد که دولت‌های اروپایی این فهرست را تایید خواهند کرد.

کمیسیون اتحادیه اروپا اعلام کرده که در مجموع ۲۳ کشور در فهرست سیاه این اتحادیه وجود دارند که شامل افغانستان، ساموای امریکا، باهاماست، بوتسوانا، کره‌شمالی، اتیوپی، غنا، گوآم، ایران، عراق، لیبی، نیجریه، پاکستان، پاناما، پورتوریکو، ساموا، عربستان سعودی، سریلانکا، سوریه، ‌ترینیداد و توباگو، تونس، جزایر ویرجین امریکا و یمن می‌شوند.

  تلاش برای بهبود وجهه تخریب شده

اتحادیه اروپا در شرایطی عربستان را وارد فهرست سیاه پولشویی خود کرده که ریاض تلاش دارد تا وجهه خود را در قاره سبز بهبود ببخشد؛ به‌ویژه پس از رسوایی قتل خاشقجی در کنسولگری این کشور در استانبول. در همین راستا دو رسانه محلی اروپایی فاش کرده‌اند که ریاض از چند شرکت اروپایی حمایت مالی می‌کند.

سایت بلژیکی «ای‌یو آبزرور» نوشته به یک پست الکترونیکی دست یافته که «کالج اروپا» برای یکی از نمایندگان پارلمان اروپا فرستاده است. بر اساس این پست، کالج اروپا درصدد تنظیم سفر هفت سفیر و مسوول ارشد دولت عربستان به نهادهای اتحادیه اروپا در فاصله زمانی ۱۸و۲۰ فوریه است. این موسسه اعلام کرده که برخی از اعضای پارلمان اروپا ۱۹ فوریه با سفرای عربستان در اتریش، بلغارستان، کرواسی، جمهوری چک، مجارستان، لهستان و رومانی در مقر پارلمان دیدار خواهند کرد. موضوع این دیدارها، روابط اتحادیه اروپا و عربستان خواهد بود. این دیدارها حدود چهار ماه پس از قتل جمال خاشقجی روزنامه‌نگار منتقد عربستانی، صورت می‌گیرد.

سایت فرانسوی مولتی‌ناسیونال هم نوشته، نظام عربستان برای بهبود وجهه خود که به خاطر جنگ یمن و پرونده حقوق بشر خدشه‌دار شده، به گروه‌های لابی و شرکت‌های ارتباطی متوسل شده است. نویسنده این مقاله اعلام کرد که شرکت ارتباطی «پوبلسیس» روند بهبود وجهه نظام عربستان در سطح جهانی را در ازای پول‌های هنگفت برعهده دارد. این شرکت معروف فرانسوی مهم‌ترین گروه لابی در دست نظام عربستان در سطح بین‌المللی است.

در مطلب مولتی‌ناسیونال آمده: این شرکت به ابزاری برای تأثیرگذاری سیاسی تبدیل شده و به عنوان گروه لابی برای بهبود وجهه عربستان تلاش می‌کند. این شرکت از طریق شرکت «ام‌اس‌ال» در بروکسل و پاریس و از طریق شرکت کورویس در واشنگتن به نفع نظام عربستان فعالیت می‌کند. به این شرکت ماموریت بهبود وجهه عربستان از طریق انتشار اخباری که ریاض را به عنوان یک مانع استوار در برابر تروریسم و جنگ یمن را به عنوان عملیاتی انسانی توصیف می‌کند، واگذار شده است. این شرکت همچنین اخبار و مقالات مثبتی را درباره نظام عربستان در برخی رسانه‌های بین‌المللی منتشر می‌کند.

این سایت فاش کرده، عربستان همچنین به برخی شخصیت‌های سیاسی اروپایی برای دفاع از خود در پارلمان اروپا متوسل شده است که از جمله آنها دو نماینده و دو وزیر سابق فرانسوی به نام‌های «رشیده داتی» و «میشل آلیوماری» هستند که از نزدیک‌ترین شخصیت‌ها به نظام عربستان محسوب می‌شوند. این دو با تمامی تصمیمات و قوانین پارلمان اروپا که هدف آن ممانعت از فروش سلاح به عربستان بود، مخالفت کرده بودند.

 

ارسال نظر