کشف قیمت عادلانه، حاصل عرضه محصولات در بورس‌کالا

۱۳۹۸/۰۴/۱۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۸۰۶۵
کشف قیمت عادلانه، حاصل عرضه محصولات در بورس‌کالا

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در آیین راه‌اندازی معاملات گواهی سپرده کالایی و قراردادهای آتی زیره سبز در بورس کالای ایران ضمن تقدیر از وزارت جهاد کشاورزی برای همکاری جهت عرضه و ورود کالاهای جدید به بورس کالای ایران گفت: با توجه به تجربه خوبی که برای عرضه زعفران در بورس داشتیم امیدواریم این موضوع پس از زیره سبز، برای پسته هم اتفاق بیفتد.

به گزارش سنا، شاپور محمدی گفت: در سال گذشته ۲۸ تن زعفران مورد معامله قرار گرفت که این رقم در سال جاری تاکنون به ۱۱ تن رسیده که آماری قابل قبولی است.

دکتر محمدی افزود: زعفران یک تجارت ۸ میلیارد دلاری در دنیا دارد این در حالی است که در ایران تنها ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار سهم کشاورزان می‌شود و در تلاش هستیم با فعال کردن هر چه بیشتر معاملات این محصول در بورس، شرایط کشاورزان این حوزه نیز بهبود یابد. رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: یکی از اهداف عرضه محصولات کشاورزی و کالا‌ها در بورس این است که کشاورزان به حق خودشان برسند و قیمت عادلانه به آنها پرداخت شود؛ در همین راستا بورس در کشف عادلانه قیمت و رسیدن سود واقعی به کشاورزان موثر است که امیدواریم به زودی شاهد عرضه پر حجم سایر محصولات کشاورزی در بورس باشیم.

به گفته دکتر محمدی، روند پذیرش و عرضه محصولات در بورس کالای ایران به اینگونه است که در گام اول معاملات گواهی سپرده کالایی راه‌اندازی می‌شود و سپس معاملات قراردادهای آتی شروع به کار می‌کند. همچنین پس از تکمیل معاملات در بازار مشتقه، صندوق‌های کالایی راه‌اندازی می‌شود که سازمان بورس با جدیت به دنبال تسهیل اخذ مجوز صندوق‌های کالایی در بورس کالاست.رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه بورس کالای ایران همواره در بازار سرمایه ایران پیشرو بوده است، گفت: امروزه یکی از مباحث مهم انجام معاملات در بستر بلاک چین است که بورس کالا می‌تواند در استفاده از بستر بلاک چین نیز پیشرو باشد که در این صورت شاهد ارتقای جایگاه بورس کالا در اقتصادمان خواهیم بود.

محمدی همچنین اظهار داشت: محصولات خرما و پسته از اهداف بعدی بورس کالا هستند به‌طوری‌که این محصولات نیز می‌توانند همچون زعفران و زیره در بورس کالا عرضه شوند تا شاهد ساماندهی بازار داخلی و صادراتی این محصولات در بستر بازار سرمایه باشیم.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه بورس کالای ایران همواره در بازار سرمایه ایران پیشرو بوده است، گفت: امروزه یکی از مباحث مهم انجام معاملات در بستر بلاک چین است که بورس کالا می‌تواند در استفاده از بستر بلاک چین نیز پیشرو باشد که در این صورت شاهد ارتقای جایگاه بورس کالا در اقتصادمان خواهیم بود.

 انبارهای پذیرش شده زیره سبز

افزایش می‌یابد

در ادامه این مراسم، حامد سلطانی نژاد به راه‌اندازی معاملات گواهی سپرده و قراردادهای آتی زیره سبز در بورس کالای ایران اشاره کرد و گفت: به زودی تعداد انبارهای پذیرش شده زیره سبز در بورس کالا افزایش می‌یابد تا با رونق معاملات گواهی سپرده زیره شاهد کشف قیمت بهینه‌تر و توسعه تجارت این محصول باشیم.مدیرعامل بورس کالای ایران به راهبردهای این بورس در حوزه محصولات کشاورزی اشاره کرد و گفت: اقداماتی همچون اوراق بهادار‌سازی محصولات، توسعه ابزارهای مشتقه، ایجاد و به کار‌گیری ابزارهای تامین مالی و معاملاتی متناسب با نیاز مشتریان به گسترش اندازه و عمق بازار محصولات کشاورزی در بورس کالا کمک می‌کند که در نتیجه کشف قیمت بهینه‌تر، تبدیل شدن به مرجع قیمتی و توسعه تجارت در بازار این محصولات حاصل می‌شود.مدیرعامل بورس کالای ایران افزود: هم‌اکنون در حوزه اوراق بهادار‌سازی و توسعه ابزارهای مشتقه امکان استفاده از ابزارهایی همچون گواهی سپرده کالایی، قراردادهای آتی و اختیار معامله زعفران در بورس فراهم شده است.

وی با اشاره به اینکه گواهی سپرده کالایی یکی از بازارهای نوین مالی است، گفت: معاملات گواهی سپرده کالایی در بورس کالا در سال ۹۴ با معاملات سکه طلا راه‌اندازی شده که تا به امروز نماد گواهی سپرده سکه از نظر حجم و ارزش با رشد قابل توجهی روبه رو شده است. بعد از آن، گواهی سپرده زعفران و پسته راه‌اندازی شد و امروز شاهد راه‌اندازی گواهی سپرده زیره سبز هستیم.به گفته سلطانی نژاد، گواهی سپرده کالایی ابزاری برای انجام معاملات پیوسته، کشف بهتر قیمت و ابزاری برای تامین مالی است. همچنین عدم نیاز به تحویل فیزیکی، امکان خرید و فروش مستمر، ایجاد اطمینان خریدار و فروشنده نسبت به کیفیت محصول خریداری شده و امکان فروش محصول به قیمت واقعی از جمله مزایای راه‌اندازی معاملات گواهی سپرده کالایی است.

 وی در ادامه به بازار زیره سبز اشاره کرد و گفت: پس از تجربه موفق معاملات زعفران در بورس کالا و شفاف‌سازی قیمت و اطلاع کشاورزان از نرخ‌های واقعی، از این پس فعالان بازار زیره نیز می‌توانند با آمارهای شفاف و براساس کشف نرخ‌های عادلانه در بورس کالا مواجه شوند.وی تصریح کرد: در دنیا بزرگ‌ترین بازار زیره مربوط به هند است و ایران در تجارت جهانی زیره سبز بین رتبه سوم تا ششم در حرکت است که با توجه به اقلیم کشورمان می‌توان میزان تولید و صادرات این محصول را افزایش داد.

مدیرعامل بورس کالای ایران با بیان اینکه توسعه نظام انبارداری به عنوان یکی از الزامات بازار محصولات کشاورزی در برنامه‌های بورس کالا قرار دارد، عنوان کرد: بورس کالا در تلاش است تا تعداد انبارهای پذیرش شده زیره سبز را افزایش دهد؛ به‌طوری‌که پذیرش انبار کشت و صنعت زیره ایرانیان در دست اقدام است تا به جرگه دو انبار پذیرفته شده بپیوندد.وی از همه مجموعه‌ها و افرادی که به راه‌اندازی این معاملات کمک کرده‌اند قدردانی کرد و گفت: با تلاش‌های صورت گرفته طی چند سال اخیر، هم‌اکنون استان خراسان رضوی به عنوان قطب محصولات کشاورزی قابل عرضه در بورس کالا تبدیل شده است که این اتفاق به سایر استان‌های کشور نیز سرایت خواهد کرد.

 اقدامات بورس به نفع کشاورزان

همچنین میری مدیرعامل شرکت تامین سرمایه سپهر در این مراسم گفت: بورس کالای ایران همانطور که به بازار زعفران کمک کرده است می‌تواند به ساماندهی سایر محصولات کشاورزی از جمله زیره نیز کمک کند که این موضوع به نفع کشاورزان و بخش کشاورزی کشور است.

مدیرعامل شرکت تامین سرمایه سپهر اعلام کرد: نقش ما به عنوان بازارگردان در کنار خریدار و فروشنده در بازار زیره به نقدشوندگی بازار و ایجاد رونق در معاملات کمک خواهد کرد. همچنین تامین سرمایه سپهر در راستای راه‌اندازی قراردادهای جدید معاملات بازهم در کنار بورس کالای ایران خواهد بود.

 توسعه تجارت زیره سبز با ابزارهای مالی

در این مراسم، علی اکبر مهرفرد معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: با توجه به معاملات مطلوب زعفران طی یکسال گذشته و آغاز معاملات زیره در بورس کالای ایران، با جدیت به دنبال تبدیل شدن به مرجع نخست زعفران دنیا و یکی از مراجع قیمتی زیره به وسیله بورس کالا هستیم. مهرفرد گفت: زیره جزو یکی از گیاهان دارویی صادراتی ایران است و در سال زراعی جاری ۱۲ هزار و ۵۰۰ تن زیره سبز در ایران کشت شده که نسبت به سال پیش از آن با رشد ۳۰۰۰ تنی در تولید این محصول همراه شده است. همچنین صنایع تبدیلی این محصول نیز هنوز چندان توسعه پیدا نکرده و جای کار بسیاری دارد.معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: بعد از هند و سوریه سومین تولیدکننده در دنیا هستیم اما پنجمین صادرکننده در جهان به شمار می‌رویم چراکه زیره ایران در امر صادرات با نام دیگر کشورها صادر می‌شود.وی افزود: شرایط کنونی در بازار محصولات کشاورزی به دلیل مشکلات ناشی از تحریم‌ها، سخت و بحرانی است و تلاش می‌کنیم که کالاها به‌طور کامل تامین شود اما کالاهایی مثل زیره و زعفران که استفاده اولیه در مصرف مردم ندارند حساسیت چندانی برای کنترل قیمت ندارند و به این ترتیب امکان عرضه و صادرات اینگونه محصولات از طریق بورس کالا وجود دارد.

مهرفرد ادامه داد: برای اینکه یک کالا بتواند توسعه یابد باید تجارت آن توسعه یابد در غیر این صورت تولید آن محصول از چرخه خارج می‌شود؛ در این زمینه با روش‌های سنتی امکان توسعه وجود ندارد که به کمک بورس کالای ایران امکان توسعه تجارت فراهم می‌شود.

به گفته وی، بورس کالا می‌تواند تجارت محصولات کشاورزی را شفاف کرده و در استانداردسازی و برندسازی نقش موثری داشته باشد. همچنین ما از طریق بورس کالا می‌توانیم با بازارهای بین‌المللی ارتباط برقرار کرده و در کشف قیمت در این بازارها نیز نقش ایفا کنیم که این امر به معنای مرجعیت قیمت کالاهای ایران در بازارهای منطقه‌ای از مسیر بورس کالا است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: بورس کالا می‌تواند در زعفران به صورت صد درصدی به عنوان مرجع قیمت باشیم و برای زیره نیز این امکان وجود دارد تا به عنوان یکی از مراجع قیمتی در دنیا معرفی شویم.

وی اعلام کرد که عملکرد بورس کالا در عرضه محصولات مختلف و معرفی ابزارهای متنوع با موفقت همراه بوده و بررسی عملکرد آن از نظر تئوری و نظری نشان می‌دهد که این بورس هیچ چیزی از بورس‌های کالایی دنیا کم ندارد و می‌تواند در دنیا به عنوان مرجع قیمتی بسیاری از کالاها معرفی شود.

مهرفرد در خصوص عرضه گندم و آرد در بورس کالای ایران نیز گفت: در حوزه عرضه محصولاتی مثل گندم و آرد سختی‌های زیادی وجود دارد و سیکل دولتی از جمله مباحث مربوط به یارانه دولتی مشکلاتی را در این رابطه ایجاد می‌کند . زیرا کالایی که یارانه‌ای باشد دخالت و نظارت و کنترل دولت در آن وجود دارد اما با وجود همه این موانع به مرور و در سال‌های آینده شاهد عرضه انواع محصولات همچون گندم و آرد در بورس خواهیم بود. وی در پایان گفت: ایران با روسیه و قزاقستان دارای توافقی است که این کشور‌ها خط اعتباری ارایه کنند و ما آرد تولید کرده و صادر کنیم. در این زمینه بورس کالا می‌تواند ورود پیدا کرده و به وزارت جهاد کشاورزی کمک کند.

 

ارسال نظر