تامین کسری بودجه دولت بر عهده بازار‌‌سرمایه

۱۳۹۷/۰۲/۲۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۱۶۲۵
تامین کسری بودجه دولت بر عهده بازار‌‌سرمایه

طی 2 الی 3سال گذشته با توسعه قابل توجه بازار بدهی علاوه بر بنگاه‌ها و بخش خصوصی حتی دولت هم از بازار سرمایه تامین مالی قابل توجهی کرده است. نخستین دبیرکل سازمان کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران وظیفه اصلی و بالقوه بازار سرمایه را تامین مالی دانست و گفت: از سال‌های گذشته بنگاه‌های اقتصادی تا حدودی برای تامین مالی بلندمدت خود از طریق بازار سرمایه اقدام می‌کردند اما در 2 الی 3سال گذشته این روند به طور جدی توسعه یافته است. الله‌ویردی ‌رجایی‌سلماسی درخصوص نقش بازار سرمایه در تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی و صنایع گفت: به طور معمول منابع کوتاه‌مدت بنگاه‌های اقتصادی از بازار پول و منابع بلندمدت از بازار سرمایه تامین می‌شود. به گزارش سنا، وی با اشاره به اینکه در دهه‌های گذشته امکانات بازار سرمایه برای تامین مالی بلندمدت صنایع کم بود به توسعه چشمگیر بازار سرمایه در سال‌های اخیر اشاره کرد و گفت: طی 2 الی 3سال گذشته با توسعه قابل توجه بازار بدهی علاوه بر بنگاه‌ها و بخش خصوصی حتی دولت هم از بازار سرمایه تامین مالی قابل توجهی کرده است. وی با تاکید بر اینکه بازار سرمایه خدمات شایانی در این مدت به دولت ارائه کرده است، افزود: در بازار بدهی معامله اسناد خزانه اسلامی درحال انجام است که ارزش این معاملات بالغ بر چند هزارمیلیارد تومان است همچنین انواع اوراق مشارکت، صکوک و اوراق قابل معامله در بازار بدهی وجود دارد.

 تامین‌ مالی ارزان

رجایی‌سلماسی با تاکید بر اینکه بازار بدهی هنوز جای رشد و توسعه دارد، افزود: بازار سرمایه با راه‌اندازی و توسعه بازار بدهی در کنار بازار سهام باعث شد تا بخش خصوصی و بنگاه‌های اقتصادی تامین مالی ارزان‌تری در سال‌های اخیر داشته باشند. وی با تاکید بر اینکه دولت برای کسری بودجه خود در این سال‌ها از بازار بدهی استفاده کرده است، افزود: در سال جاری نیز وظیفه سنگین تامین کسری بودجه دولت بر عهده بازار سرمایه گذاشته شده است.

 بازار سرمایه جایگزین بازار پول

وی با اشاره به اینکه بازار سرمایه شرایطی را فراهم آورده است تا هر بنگاه اقتصادی که بتواند اوراق منتشر کند از بازار بدهی تامین مالی انجام دهد، اظهار کرد: سرعت حرکت بازار سرمایه برای افزایش نقش تامین مالی و جایگزین بازار پول شدن خوب و قابل قبول است. نخستین دبیرکل سازمان کارگزاران بورس پیش‌بینی کرد در چند سال آینده بازار سرمایه به خوبی جایگزین بازار پول برای تامین مالی بلندمدت بنگاه‌ها شود و بازار پول فقط برای تامین مالی کوتاه‌مدت و سرمایه در گردش گزینه مناسب بخش خصوصی خواهد بود به این ترتیب بازارها در جایگاه درست خود قرار می‌گیرند. وی با اشاره به مشکلات عدیده بانک‌ها و نظام بانکی تاکید کرد: تنها جایی که می‌تواند به بانک‌ها برای کمبود منابع مالی کمک کند، بازار سرمایه است. به طور قطع جایگزین شدن بازار سرمایه به جای بانک‌ها برای تامین مالی بخش خصوصی کمک بزرگی به بانک‌ها خواهد بود که با توجه به سرعت توسعه بازار بدهی به زودی شاهد این اتفاق خواهیم بود.

 

 افزایش سواد مالی؛ کاهش رفتار هیجانی

در سویی دیگر یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به ضرورت ارتقای سواد مالی گفت: ارتقای سطح سواد مالی جامعه سهامداری به خصوص سهامداران حقیقی باعث می‌شود تا رفتارهای هیجانی در بازار سرمایه کاهش و کارایی و عمق بازار سرمایه افزایش یابد. امیرحسین ارضا درباره راهکارهای ارتقای سواد مالی جامعه و افزایش ضریب نفوذ بازار سرمایه در جامعه گفت: مدتی پیش تحقیق میدانی توسط یک دانشگاه درباره سواد مالی سهامداران حقیقی در بازار سرمایه انجام شد. در این تحقیق جامعه مورد بررسی، گروهی از سهامداران حقیقی بازار سرمایه در دانشگاه بودند. پس از بررسی سطح سواد مالی این گروه از سهامداران حقیقی این نتیجه حاصل شد که میانگین نمرات این گروه در حد متوسط و از آنچه انتظار می‌رفت، کمتر بود. وی نکته مهم این پژوهش را ارتباط سطح سواد مالی افراد با درجه ریسک‌گریزی آنها دانست و گفت: این تحقیق نشان داد که هر چه سطح سواد مالی سهامداران حقیقی بالاتر باشد، درجه ریسک‌پذیری آنها نیز بیشتر می‌شود و این موضوع به افزایش عمق‌بخشی و کارایی بازار سرمایه کمک می‌کند.

 منتفع شدن از بازار منفی

وی در ادامه به دو سویه کردن بازار سرمایه تاکید کرد و گفت: درحال حاضر بازار سرمایه کشور ما یک طرفه است به این مفهوم که وقتی مثبت است همه خوشحال هستند و زمانی که بازار منفی است همه ناراحت هستند. این درحالی است که باید گروهی از بازارهای منفی نیز سود کنند. وی یکی از الزامات دو سویه شدن بازار را طراحی ابزارهای جدید برای سودآوری سرمایه‌گذاران در بازار منفی دانست و گفت: باید برای نفع بردن سرمایه‌گذاران از بازار منفی ابزارهای جدیدی طراحی کرد. در سال‌های اخیر ابزارهای مالی جدید و متنوعی به بازار سرمایه معرفی شده اما برای دو سویه شدن بازار و نفع بردن گروهی از سرمایه‌گذاران از بازار منفی باید ابزارهای جدیدتری طراحی و معرفی شوند. این کارشناس بازار با بیان اینکه آغاز به کار موسسات رتبه‌بندی در بازار سرمایه فرصت خوبی برای توسعه بیشتر این بازار است، اظهار کرد: شرکت‌های تامین سرمایه نیز می‌توانند برای طراحی ابزارهای جدید و متنوع نقش تاثیرگذاری داشته باشند.

 

ارسال نظر