هدایت یارانه‌های نقدی به سمت طبقات کمتر برخوردار

۱۳۹۸/۰۷/۲۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۴۸۷۳
هدایت یارانه‌های نقدی به سمت طبقات کمتر برخوردار

در شرایطی که موضوع استفاده طبقات برخوردار از یارانه‌های نقدی این روزها به گفت‌وگوی اصلی فعالان اقتصادی و تحلیلگران از یک طرف و مردم عادی کوچه و بازار از سوی دیگر بدل شده، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس می‌گوید: «افراد پردرآمد جامعه و کسانی که چندین ماشین و خانه‌ لاکچری دارند، بیشترین بهره را از یارانه پنهان می‌برند.» اظهاراتی که نشان می‌دهد دیدگاه مسوولان تصمیم‌ساز کشورمان نه مبتنی بر حذف یارانه‌های نقدی بلکه در راستای هدفمندسازی این پرداخت‌هاست. بر این اساس است که سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس به این نکته اشاره می‌کند که باید این نقدینگی حمایتی را به سمت اقشار کمتر برخوردار و دهک‌های نیازمند جامعه سوق دهیم. این رویکردی است که از منظر حسینی شاهرودی، کمیسیون اقتصادی مجلس دهم در دوره جدید فعالیت‌هایش تلاش کرده تا ابعاد و زوایای گوناگون آن را در جلسات مشترک با دولتمردان و فعالان اقتصادی تشریح کند تا از این طریق هماهنگی میان قوایی برای هدفمندسازی یارانه‌ها انجام شود.

سید حسن حسینی شاهرودی در گفت‌وگو با مهر، با اشاره به حذف یارانه برخی از اقشار ضعیف جامعه، گفت: دولت برای حذف یارانه‌ها، باید از همه سامانه‌های شناسایی دهک‌ها استفاده کند. وی با اشاره به اینکه در بسیاری از سامانه‌ها چون سامانه ثبت اسناد و املاک و سامانه‌های بانکی، اطلاعات اقتصادی خانوارها موجود است، گفت: دولت از طریق این سامانه‌ها می‌تواند ثروتمندان جامعه را شناسایی کرده و ضریب خطای خود در شناسایی دهک‌های بالای جامعه را به حداقل برساند. سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس دهم با بیان اینکه دولت به خوبی از مکانیزم‌های شناسایی ثروتمندان جامعه بهره نمی‌گیرد، اظهار داشت: دولت باید همه دستگاه‌هایی را که به اطلاعات اقتصادی خانوارها دسترسی دارند، موظف کند که اطلاعات خود را در «سامانه هدفمندی یارانه‌ها» تجمیع کنند تا از این طریق ثروتمندان جامعه شناسایی و یارانه آنان حذف شود. حسینی شاهرودی با اشاره به اینکه امکان این اقدام در شناسایی ثروتمندان جامعه همواره وجود داشته اما دولت اراده لازم برای این کار را ندارد، تصریح کرد: حذف یارانه نقدی از سوی دولت باید به گونه‌ای باشد که صرفا یارانه پردرآمدها حذف شود و باید این اقدام آنقدر دقیق باشد تا یارانه اقشار آسیب‌پذیر جامعه حذف نشود چراکه در مقطعی یارانه افراد تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی هم قطع شده بود اما در مقابل برخی از افراد پردرآمد کماکان یارانه دریافت می‌کنند.

وی با تاکید بر اینکه باید پرداخت یارانه به شکل هدفمند باشد، تصریح کرد: این در حالی است که پردرآمدهای جامعه و کسانی که چندین ماشین و خانه‌ لاکچری دارند، بیشترین بهره را از یارانه پنهان می‌برند.

سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: در واقع یارانه انرژی، سوخت، کالاهای اساسی و خدمات بیشتر به جیب ثروتمندان می‌رود و روستاییان دورافتاده که خانه، ویلا و خودرو ندارند و کمترین استفاده را از انرژی، سوخت و خدمات دولت می‌برند، بهره‌ای هم از یارانه پنهان نمی‌برند.

حسینی شاهرودی تصریح کرد: متأسفانه پرداخت یارانه نقدی هم عادلانه نیست که البته عدالت به معنای مساوات نیست بلکه به معنای آن است که کسی که کمترین بهره را از یارانه نقدی، غیرنقدی و خدمات دولت می‌برد، باید بیشترین یارانه نقدی به وی پرداخت شود، درحالی که اینگونه نیست و این مساله از روی خطای محاسباتی نیست بلکه اراده‌ای برای توزیع عادلانه یارانه در جامعه وجود ندارد.

وی با بیان اینکه دهک اول جامعه باید ده‌ها برابر دهک آخر از یارانه استفاده کنند، گفت: نحوه توزیع یارانه به شکل عادلانه نیست و دهک‌های پایین متشکل از 7 دهک جامعه، کمترین بهره را از یارانه می‌برند و صرفاً یک تا سه دهک جامعه بیشترین بهره را از آن می‌برند.

این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه هرگونه یارانه‌ای که دولت پرداخت می‌کند باید شفاف و هدفمند باشد، خاطرنشان کرد: علاوه بر یارانه نقدی، سالانه بالغ بر ۹۰۰ هزار میلیارد تومان در کشورمان سوبسید یا یارنه پنهان پرداخت می‌شود که ضرورت دارد به صورت دقیق شفاف‌سازی شود.

 

ارسال نظر