راهکارهای افزایش ضریب رشد بنگاه‌های اقتصادی

۱۳۹۷/۰۱/۲۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۰۱۳۳

«چه نکاتی باعث زمین خوردن یک واحد تولیدی می‌شود؟» این پرسشی است که پاسخ آن برای شرایط امروز کشورمان به‌ شدت ضروری به نظر می‌رسد. برخی از کارشناسان اقتصادی و فعالان تولیدی در پاسخ به این پرسش موضوعاتی چون قیمت‌های بی‌ثبات، تورم بالا، کاهش ارزش پول ملی، نوسانات بازار ارز و سیاست‌های تجاری غلط و... را باعث کاهش انگیزه سرمایه‌گذاران برای ورود به حوزه تولید و... می‌دانند.

محمد خانمدی، مسوول اداری یک شرکت تولیدی در تنکابن معتقد است: مشکلات شرکت ما همانند سایر کارخانه‌ها و کارگاه‌های تولیدی کشور به سیاست‌های کلان این حوزه ارتباط داشته و باید مدیران و مسوولان کشور با بازنگری مجدد تصمیمات راهبردی اتخاذ کنند.

او با اشاره به اینکه شرکت در سال ۱۳۹۵ موفق به دریافت یک میلیارد تومان تسهیلات شد، یادآور شد: بانک‌ها در اعطای تسهیلات به تولید‌کننده هیچ تفاوتی قائل نشده و بازپرداخت تسهیلات و بهره بانکی در این تسهیلات همانند سایر وام‌ها بوده و حتی بانک‌ها برای ضمانت و مدارک ضامن سخت‌گیری‌هایی به مراتب سخت‌تر نسبت به سایر تسهیلات به عموم مدنظر قرار می‌دهند. مسوول اداری این شرکت خصوصی، مشکلات خرد نظیر ایرادات وارده از سوی شهرک‌های صنعتی، هزینه‌های شارژ و حامل‌های انرژی، عوارض، تهیه قطعات و لوازم و موضوعاتی از این قبیل در سد راه تولید را بسیار ناچیز دانست و گفت: این قبیل موانع و مشکلات قابل حل بوده و تاثیر چندانی بر میزان تولید و فروش یک شرکت نخواهد داشت هر چند که نمی‌توان از این موارد به سادگی گذشت اما آنچه بر مقوله تولید تاثیرگذار بوده و سبب رکود آن خواهد شد، ریشه در اقتصاد کلان و سیاست‌های اقتصادی نادرست در سطوح بالای کشور دارد.

 نبود انگیزه برای تولید از سوی سرمایه‌گذار چالش تولید در کشور

در همین زمینه قاسم نوروزی، کارشناس اقتصاد مشکلات کلی تولید و صنعت را در کشور ناشی از نبود انگیزه برای تولید از سوی سرمایه‌گذار دانست و تاکید کرد: یک سرمایه‌گذار به دنبال بستری امن، مطمئن و با ثبات برای سرمایه‌گذاری است که ریسک‌پذیری در آن بسیار پایین باشد.

این استاد دانشگاه و محقق و پژوهشگر اقتصادی در گفت‌وگو با ایسنا دلایل نبود انگیزه برای تولید را 4 فاکتور اساسی و مهم عنوان و تصریح کرد: ریسک اقتصادی، ریسک بازار، ریسک مالی و ریسک سیاسی عواملی است که تولید یک کشور را دچار چالش می‌کند که از این میان ریسک سیاسی در حوزه استان مازندران قابل توجیه نبوده و مصداق ندارد. نوروزی، ریسک مالی را مهم‌ترین چالش تولید خواند و خاطرنشان کرد: شبکه بانکی ناکارآمد و نظام مالیاتی ضعیف و نیز نبود شفافیت در حوزه مالی مانع از ورود سرمایه‌گذار به این عرصه شده و منجر به فرار سرمایه از بخش تولید می‌شود.

این مولف و پژوهشگر حوزه اقتصاد ایجاد ثبات اقتصادی در کشور به دور از نوسانات ارزی و ریالی و بدون تورم را یکی از راهکارهای اساسی و کارآمد خواند و اظهار کرد: اصلاح سیستم بانکی کشور با نرخ متناسب در پرداخت‌ها و بهره بانکی، ایجاد شفافیت مالیاتی به دور از رانت‌های مالی و اطلاعاتی، ایجاد فضای کسب وکار رقابتی همچنین سهولت در صدور مجوز و پروانه‌های تولید و بهره‌برداری با از میان برداشتن بروکراسی مفرط ازجمله پیشنهادات و راهکارهایی است که خواهد توانست سبب ورود سرمایه‌گذار به عرصه تولید شود.

 ارائه بسته‌های تشویقی برای شرکت‌های شهرک‌های صنعتی

سمیرا شفیعی‌کیا، کارشناس ارشد مهندسی صنایع با اشاره به اینکه هزینه حامل‌های انرژی در شهرک‌های صنعتی با دیگر مناطق فرقی ندارد، گفت: ارائه بسته‌های تشویقی برای شرکت‌هایی که در محدوده شهرک‌های صنعتی قرار گرفته‌اند، انگیزه برای تولید را بالا خواهد برد؛ به عنوان مثال تعرفه پایین حامل‌های انرژی، مالیات و عوارض محدود، خدمات ارتباطی نظیر تلفن و اینترنت با هزینه کمتر و پیشنهاداتی از این دست سبب رونق شهرک‌های صنعتی خواهد شد. این استاد دانشگاه، نوسان قیمت مواد اولیه کارخانه‌ها و شرکت‌های تولیدی که متاثر از مشکلات اقتصادی است را از علل رکود خواند و ضمن اشاره به اینکه دستگاه‌ها و سازمان‌های مرتبط با بخش تولید و صنعت هیچ مسوولیتی در قالب تولید ندارند، گفت: گویا مسوولان ما هنوز از بیماری مزمن بخش تولید آگاهی پیدا نکرده و تنها با تجویز مسکن‌ها و نسخه‌های زودگذر در فکر آرام کردن اوضاع هستند؛ حال اینکه تولید ما نیاز به درمان قطعی دارد.

 

 

ارسال نظر