نحوه اجرای قانون جدید مالیات بر ارزش‌افزوده طلا

۱۴۰۰/۱۰/۱۴ - ۰۱:۲۲:۲۴
کد خبر: ۱۸۵۶۴۳
نحوه اجرای قانون جدید مالیات بر ارزش‌افزوده طلا

گروه بانک و بیمه |

اتحادیه طلا و جواهر تهران در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که طلافروشی‌ها از روز 13 دی 1400، حق دریافت مالیات ۹ درصدی ارزش افزوده بابت اصل جنس را از مشتری ندارند.

طی سال‌های گذشته حذف مالیات بر ارزش افزوده طلا در مجلس مورد بررسی قرار گرفت و تصویب هم شده بود اما شورای نگهبان ایراداتی به آن وارد کرد و دوباره به مجلس ارجاع شد. اما در نهایت این قانون ۱۲ تیر امسال اصلاح، تصویب و به دولت ابلاغ شد. طبق این قانون ۹ درصد مالیات خرید طلا فقط به سود و اجرت طلا تعلق خواهد گرفت و اصل طلا از این مالیات معاف شد. بنابراین از این پس در خرید طلا باید دقت کرد تا واحدهای فروش، مالیات ۹ درصدی را روی قیمت اصلی طلا حساب نکنند.

یک ماه پیش نیز اتاق اصناف ایران در اطلاعیه‌ای به واحدهای صنفی طلا، جواهر و پلاتین در رابطه با قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده اعلام کرد که با توجه به لازم‌الاجرا شدن قانون دایمی مالیات بر ارزش افزوده از ۱۳ دی ماه، ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده طلا، جواهر و پلاتین از مشتریان دریافت شود.

بر اساس این ابلاغیه، مقرر شد قانون دایمی مالیات بر ارزش افزوده از ۱۳ دی ۱۴۰۰ از سوی سازمان امور مالیاتی کشور لازم‌الاجرا اعلام شود. با توجه به جزء ۲ بند «ب» ماده (۲۶) این قانون در خصوص عرضه‌کنندگان کالا و خدمات طلا، جواهر و پلاتین مقرر شده که «اجرت ساخت، حق‌العمل و سود فروشنده کالاهای موضوع این بند، مشمول مالیات و عوارض با نرخ ۹ درصد شود.»

حال با توجه به اینکه این قانون از (دوشنبه ١٣ دی ١۴٠٠) اجرایی می‌شود، ابراهیم محمدولی- رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران- نحوه اجرای این قانون را به واحدهای صنفی خود ابلاغ کرد: 

در متن اعلامی اتحادیه طلا و جواهر تهران آمده است: 

۱- نظر به اینکه با اجرایی شدن قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰.۰۳.۰۲ اصل طلا، جواهر و پلاتین به کار رفته در مصنوعات ساخته شده از فلزات مزبور از تاریخ ۱۴۰۰.۱۰.۱۳ معاف از مالیات و عوارض است؛ صرفاً اجرت ساخت، حق‌العمل و سود فروشنده کالاهای موضوع این بند مشمول مالیات و عوارض با نرخ ٩ درصد است. لذا ضرورت دارد فروشندگان مصنوعات یاد شده نسبت به تفکیک موارد معافیت (اصل طلا، جواهر وپلاتین به کار رفته در مصنوعات ساخته شده) از سایر موارد در صورتحساب فروش صادره اقدام نمایند تا امکان محاسبه و دریافت مالیات و عوارض بر مبنای اجزای یاد شده مشمول باشد.

۲- براساس قانون مذکور، فروشندگان مصنوعات ساخته شده از طلا، جواهر و پلاتین از تاریخ ۱۴۰۰.۱۰.۱۳ به هیچ عنوان مجاز به دریافت مالیات و عوارض ارزش افزوده از اصل طلا، جواهر و پلاتین نیستند و در صورت عدم رعایت بند (۱) نه‌تنها باید مالیات و عوارض دریافتی را عودت نمایند بلکه مشمول جریمه‌ای معادل دو برابر مالیات و عوارض دریافتی نیز می‌شوند که غیر قابل بخشودگی است.»

    اجرای قانون جدید مالیات  بر ارزش افزوده 

براساس اطلاعیه سازمان امور مالیاتی کشور، قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده مصوب خردادماه سال جاری، از ۱۳ دی ماه، اجرایی شد.قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰.۰۳.۰۲ ابلاغی به تاریخ ۱۴۰۰.۰۴.۱۲، ظرف شش ماه پس از ابلاغ به رییس‌جمهور لازم الاجرا می‌باشد؛ بنابراین قانون یادشده از تاریخ ۱۴۰۰.۱۰.۱۳ اجرایی می‌شود.

در اطلاعیه سازمان امور مالیاتی کشور در این باره آمده است: از طرفی با عنایت به مفاد ماده (۱۳) قانون مزبور و عدم راه‌اندازی سامانه مودیان و بنابر الزام قانونی قسمت اخیر ماده یاد شده تا زمان راه‌اندازی سامانه مودیان ترتیبات ثبت نام، نحوه ارایه اظهارنامه مالیاتی و رسیدگی به آنها حسب مقررات قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۳۸۷.۰۲.۱۷ و اصلاحات بعدی آن می‌باشد.

بنابراین تا زمان راه‌اندازی سامانه مودیان صرفا اشخاص مشمول موضوع فراخوان‌های هشتگانه (اختیار حاصله از ماده ۱۸ قانون مصوب ۱۳۸۷) مکلف به انجام تکالیف قانونی از جمله ارایه اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات و عوارض ارزش افزوده حداکثر ۱۵ روز پس از پایان هر دوره مالیاتی خواهند بود، سایر موارد از جمله تعاریف، تاریخ تعلق، ماخذ، نرخ، معافیت‌ها، استرداد، مالیات کالاهای خاص، مالیات و عوارض خاص، جرایم، نحوه تخصیص، انتقال و توزیع مالیات و عوارض، رفع اختلاف و دادرسی مالیاتی تابع قانون جدید 

(لازم الاجرا از ۱۴۰۰.۱۰.۱۳) خواهد بود.

مالیات بر ارزش افزوده «مالیات غیرمستقیمی» است که مصرف‌کننده (خریدار) آن را به همراه بهای خرید کالا یا خدمات می‌پردازد و دریافت‌کننده (فروشنده) موظف است مقدار مالیات دریافتی را به خزانه دولت واریز کند. در حالی که نرخ مالیات بر ارزش افزوده در ایران ۹ درصد محاسبه می‌شود و در لایحه جدید دولت نیز همین نرخ حفظ شده، متوسط نرخ استاندارد این نوع مالیات در کشورهای عضو اتحادیه اروپا حدود ۱۶ درصد برآورد شده است.

با توجه به الزام اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده طلا از (دوشنبه/۱۳ آذرماه) که براساس آن، ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده طلا، جواهر و پلاتین از اصل طلا حذف شده و به سایر موارد (اجرت ساخت، حق‌العمل و سود فروشندگان) اختصاص خواهد یافت، اتحادیه طلا و جواهر تهران، نحوه اجرای این قانون را به واحدهای صنفی فعال ابلاغ کرد.

طی سال‌های گذشته حذف مالیات بر ارزش افزوده طلا در مجلس مورد بررسی قرار گرفت و تصویب هم شده بود اما شورای نگهبان ایراداتی به آن وارد کرد و دوباره به مجلس ارجاع شد. اما در نهایت این قانون ۱۲ تیر امسال اصلاح، تصویب و به دولت ابلاغ شد. طبق این قانون ۹ درصد مالیات خرید طلا فقط به سود و اجرت طلا تعلق خواهد گرفت و اصل طلا از این مالیات معاف شد. در این رابطه برخی اعلام کردند که از این پس در خرید طلا بایستی دقت کرد تا واحدهای فروش، مالیات ۹ درصدی را روی قیمت اصلی طلا حساب نکنند.

در پی این موضوع اعضای هیات‌مدیره اتحادیه طلا و جواهر تهران اعلام کردند که طبق اصل ۱۲۳ قانون اساسی، پس از شش ماه از ابلاغ مصوبه ریاست‌جمهوری، قانون معافیت اصل طلا از مالیات اجرایی خواهد شد.

پس از آن، یک ماه پیش (۱۳ آذر ماه ١۴٠٠)، اتاق اصناف ایران در اطلاعیه‌ای به واحدهای صنفی طلا، جواهر و پلاتین در رابطه با قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده اعلام کرد که با توجه به لازم‌الاجرا شدن قانون دایمی مالیات بر ارزش افزوده از ۱۳ دی ماه، ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده طلا، جواهر و پلاتین از مشتریان دریافت شود.

بر اساس این ابلاغیه، مقرر شد قانون دایمی مالیات بر ارزش افزوده از ۱۳ دی ۱۴۰۰ از سوی سازمان امور مالیاتی کشور لازم‌الاجرا اعلام شود. با توجه به جزء ۲ بند «ب» ماده (۲۶) این قانون در خصوص عرضه‌کنندگان کالا و خدمات طلا، جواهر و پلاتین مقرر شده که «اجرت ساخت، حق‌العمل و سود فروشنده کالاهای موضوع این بند، مشمول مالیات و عوارض با نرخ ۹ درصد شود.»

حال با توجه به اینکه این قانون از (دوشنبه/١٣ دی ١۴٠٠) اجرایی می‌شود، ابراهیم محمدولی- رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران- نحوه اجرای این قانون را به واحدهای صنفی خود ابلاغ کرد.

 

ارسال نظر