بازار متشکل ارزی آماده راه‌اندازی است

۱۳۹۸/۰۸/۱۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۶۰۶۶
بازار متشکل ارزی آماده راه‌اندازی است

گروه بانک و بیمه |

محمود شکسته‌بند در واکنش به برخی ادعاها مبنی بر کنار گذاشتن طرح راه‌اندازی بازار متشکل ارزی گفت: راه‌اندازی این بازار همچنان در دستور کار دولت و بانک مرکزی است، اما زمان راه‌اندازی این بازار بستگی به تصمیم سیاست‌گذار دارد. به گزارش ایرنا وی درباره آخرین وضعیت راه‌اندازی بازار متشکل ارز، اظهار داشت: زمان راه‌اندازی بازار متشکل ارزی به سیاست‌های بانک مرکزی بستگی دارد، اما شرایط را برای راه‌اندازی این بازار فراهم کرده‌ایم.

شکسته‌بندی درباره تاخیر در زمان راه‌اندازی بازار متشکل ارزی، افزود: آتش‌سوزی که چندی پیش در ساختمان محل راه‌اندازی این بازار رخ داد خسارت‌هایی را به بار آورد که به سرعت نسبت به بازسازی آن اقدام کرده‌ایم.

وی با بیان اینکه مقدمات راه‌اندازی این بازار ادامه دارد، اظهار داشت: با ثبت نام و آموزش صرافان، شمار بانک‌ها و صرافی‌هایی که به شبکه بازار متشکل ارزی متصل شده‌اند به حدود ۱۳۰ مورد رسیده است.

بازار متشکل ارز که مهم‌ترین طرح دولت برای ساماندهی بازار ارز به شمار می‌رود در صورت تامین شرط‌های بانک مرکزی و آماده شدن صرافی‌ها و بانک‌ها و طی روند آموزشی آغاز به کار خواهد کرد.

زمان راه‌اندازی «بازار متشکل ارز» که به نظر کارشناسان در صورت کارکرد درست می‌تواند به جولان دلالان و سوداگران در بازار ارز پایان داده و علاوه بر ثبات قیمت‌ها، نرخ‌ها را نیز کاهش دهد هنوز مشخص نیست و تاکنون چندین بار زمان راه‌اندازی آن به تاخیر افتاده است.

بررسی‌های ایرنا نشان می‌دهد، برای آشنا کردن صرافی‌ها با سامانه بازار متشکل یک فضای مجازی (دمو) برای آنها در نظر گرفته شده و معاملات فرضی توسط آنها انجام می‌شود.

تست گرم سامانه بازار متشکل نیز از اواخر تیرماه آغاز شده که در آن، صرافان به‌طور واقعی و در حجم پایین اقدام به سفارش‌گذاری و خرید و فروش ارز می‌کنند. حجم معاملات در تست گرم بازار متشکل، زیر یک‌هزار دلار است. با وجود اینکه هنوز زمان جدیدی برای راه‌اندازی بازار متشکل تعیین نشده، اما از صرافی‌ها خواسته شده تا روند آماده‌سازی خود را شتاب دهند.

قرار است در بازار متشکل ارزی، معاملات اسکناس و نقد انجام شود؛ بر این اساس صادرکنندگان و دارندگان ارز می‌توانند از طریق صرافی‌ها برای فروش، نرخ مورد نظر خود را در سامانه بازار متشکل به ثبت برسانند.

در بازار متشکل ارز، معاملات نقدی ارزهای عمده انجام شده و معاملات حواله جات ارزی همچنان در سامانه نیما خواهد بود.

   نرخ‌ها در بازار

روز جمعه 10 آبان 98 قیمت جهانی اونس طلا به 1506 دلار در بازار جهانی رسید. همچنین نرخ دلار در بازار آزاد و معاملات نقدی به قیمت 11280 تومان، بازار ارز اعلام شد. بر این اساس مظنه یک مثقال طلای آب شده 17 عیار یک میلیون و 750 هزار تومان، هر گرم طلا 18 عیار 404 هزار و 100 تومان، سکه طرح جدید 3 میلیون تومان و 984 هزار، طرح قدیم 3 میلیون و 935 هزار تومان، نیم سکه 2 میلیون و 20 هزار تومان، ربع سکه یک میلیون و 220 هزار تومان و سکه یک گرمی 825 هزار تومان معامله شد.

به گزارش «تعادل»، همچنین سامانه سنا نرخ میانگین ارز برای روز چهارشنبه 8 آبان 98 را برای دلار 11 هزار و 88 تومان، یورو 12 هزار و 373 تومان، پوند انگلیس 14هزار تومان، درهم امارات 3 هزار و 41 تومان، لیر ترکیه 2 هزار و 15 تومان و یوآن چین یک هزار و 636تومان اعلام کرد.قیمت دلار در بازار ارز در شرایط با ثباتی قرار دارد و در هفته‌های اخیر در کانال 11 هزار تومان بوده است. این در حالی است که قیمت یورو نیز در روزهای اخیر ثابت بوده است.

در بازار ارز رسمی نیز بانک مرکزی نرخ ۴۷ ارز را برای روز پنج شنبه اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۳۱ ارز مانند یورو و پوند نسبت به روز چهارشنبه افزایش و قیمت ۶واحد پولی دیگر کاهش یافت؛ نرخ دلار و ۹ ارز دیگر نیز ثابت ماند. بر اساس اعلام بانک مرکزی هر دلار امریکا برای روز پنجشنبه 9 آبان ماه ۹۸ بدون تغییر نسبت به روز چهارشنبه ۴۲ هزار ریال قیمت خورد.  همچنین هر پوند انگلیس با ۲۷۹ ریال افزایش نسبت به روز چهارشنبه ۵۴ هزار و ۳۰۳ ریال و هر یورو نیز با ۲۴۷ریال افزایش ۴۶ هزار و ۹۰۴ ریال ارزش‌گذاری شد.

   رونق بازار طلا و سکه

همچنین طبق اعلام نایب‌رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران، باتوجه به اتمام ایام سوگواری‌، از روز پنجشنبه تقاضای طلا و سکه افزایش داشته است. البته وی تاکید می‌کند که با توجه به ثبات نرخ ارز افزایشی در قیمت طلا و سکه نخواهیم داشت. محمد کشتی آرای در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: بعد از دو هفته کم نوسان بودن قیمت انس جهانی که در محدوده ١۴٩٠ دلار بود، از روز گذشته با افزایش قیمت جهانی طلا مواجه شدیم که علت آن کاهش ارزش دلار بود. کاهش ارزش دلار باعث شد طلای جهانی تا ١۵١۵ دلار افزایش قیمت پیدا کند.

نایب‌رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران ادامه داد: در هفته گذشته تا روز چهارشنبه سیر قیمت طلا و سکه در داخل کشور یک ثبات نسبی بود به‌طوری که حداقل نوسان را روی قیمت سکه و طلا ایجاده کرده بود. درحالی که ابتدای هفته قیمت سکه 3 میلیون و ٩٢٠ هزار بود، نهایت تا سه میلیون و ٩۴٠ هزار تومان افزایش قیمت داشت اما مجدد در روزهای پایانی هفته (چهارشنبه) کاهشی شده و در 3 میلیون و ٩٢٠ هزار تومان ثابت شد.

وی افزود: اما از روز گذشته که قیمت جهانی طلا با افزایش مواجه شد، قیمت طلا و سکه در داخل نیز با افزایش روبرو شد و سکه به سه میلیون و ٩۶٠ هزار تومان رسید که این افزایش تنها ناشی از افزایش قیمت اونس جهانی بوده است. البته در مجموع بعد از پایان ماه صفر و باتوجه به اتمام تعطیلات از روز چهارشنبه به نظر می‌آمد که تقاضا بیشتر شود. به نظر می‌آید هفته آینده این افزایش تقاضا باتوجه به شرایط اقتصادی و باتوجه به مراسم پیوندهایی که در ماه ربیع‌الاول صورت می‌گیرد، ادامه داشته باشد.

نایب‌رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران تاکید کرد: البته این افزایش تقاضای سکه و طلا موجب افزایش قیمت‌ها نمی‌شود چراکه سیاست بانک مرکزی در کنترل قیمت ارز بسیار موفق بوده و اگر همین سیاست ادامه داشته باشد، با ثبات قیمت ارز و کمی افزایش قیمت جهانی طلا، افزایش یا کاهش در بازار طلا و جواهر طبیعی خواهد بود.

   کنار گذاشتن دلار توسط چین، روسیه و اروپا

در این حال شبکه سی. ان. بی. سی به نقل از «آن‌کورین»، مدیر اندیشکده موسسه تحلیل امنیت جهانی نوشت: کشورهای بزرگی مانند چین، روسیه و همچنین اتحادیه اروپا عزم راسخی برای استفاده نکردن از دلار دارند.

وی افزود: ما نمی‌دانیم که در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد اما چیزی که می‌دانیم این است که وضعیت فعلی ناپایدار است. جمع رو به گسترشی از کشورها وجود دارند که استفاده از دلار امریکا را کنار می‌گذارند. یکی از دلایلی که باعث تغییر موضع این کشورها نسبت به دلار شده، این است که تراکنش‌ها به دلار، کشورها را مشمول حوزه قضایی امریکا می‌کند.

کورین اظهار داشت: شرکت‌های خارجی زمانی که از دلار استفاده می‌کنند یا از طریق یک بانک امریکایی تراکنشی را انجام می‌دهند، زیر حوزه قضایی امریکا قرار می‌گیرند؛ حتی اگر هیچ ارتباطی با امریکا نداشته باشند. به همین دلیل، بسیاری از کشورها عزم بسیار قوی و جدی برای فاصله گرفتن از دلار امریکا دارند.

چین در سال‌های اخیر تلاش کرده است تا واحد پولی خود یعنی «یوآن» را بین‌المللی کند. بنابراین برای تحقق این هدف، یوآن را در معاملات آتی نفت خام به کار می‌برد. استفاده از یوآن در معاملات آتی نفت‌خام، نشانه‌ای از کاهش سلطه دلار امریکاست. وی همچنین افزود: ۹۰ درصد معاملات نفت با دلار انجام می‌شود. اگر به هر نحوی گسستگی در سلطه دلار بر تجارت نفت ایجاد شود، این به معنای حرکت در مسیر غیردلاری شدن است.

کورین علاقه شرکت‌های بزرگ اروپایی برای ادامه روابط تجاری با ایران را به عنوان یکی از مواردی برشمرد که باعث شده این شرکت‌ها علاقه‌ای نداشته باشند استفاده از دلار، آنها را مشمول قوانین امریکایی و مجازات‌های آن کشور کند. به نوشته سایت سی.‌ان.‌بی.‌سی، خروج امریکا از برجام و بازگشت تحریم‌ها علیه ایران شرکت‌های چند ملیتی اروپایی را در مقابل مجازات‌های واشنگتن آسیب‌پذیر کرده است. کورین گفت: اروپا خواهان همکاری بازرگانی با ایران است و نمی‌خواهد به دلیل تجارت با ایران مشمول قوانین تنبیهی امریکا شود.

   خداحافظی زیمبابوه با دلار

همچنین رییس بانک مرکزی زیمبابوه اعلام کرد این کشور برای معرفی پول ملی جدید و کنار گذاشتن دلار از واحد پول ملی مصمم است.

به گزارش الجزیره، جان منگویادا، رییس بانک مرکزی زیمبابوه در پاسخ به سوالاتی در خصوص تاخیر در معرفی پول ملی جدید گفت که روند جایگزینی پول جدید با دلار ادامه دارد و تا دو هفته آینده ارز جدید ملی این کشور به منظور مقابله با کمبود نقدینگی و اصلاح سیاست‌های پولی معرفی خواهد شد. وی که در جمع خبرنگاران در شهر هراره حضور یافته بود افزود که ارز جدید حداکثر دارای ارزشی معادل ۰.۲۵ دلار امریکا خواهد بود.

منگویادا با اشاره به اینکه زیمبابوه مصمم به پایان دادن به سلطه دلار بر نظام پولی کشور خود است، افزود: در حال وارد کردن پول جدید به چرخه هستیم . در دو هفته آینده ارز جدیدی خواهیم داشت. وی با دفاع از ورود این ارز به بازار گفت که خواهان یکسان‌سازی ارزی در این کشور است.

طبق آخرین اعلام رسمی دولت زیمبابوه، تورم در این کشور بحران زده آفریقایی به ۳۵۰ درصد رسیده است. در سال ۲۰۰۹ و به دنبال بروز تورم بسیار شدید، زیمبابوه تصمیم گرفت پول ملی خود را کنار بگذارد و از دلار و پوند به عنوان واحدهای پول ملی استفاده کند. با این حال کمبود دلار در این کشور باعث بروز بحران اقتصادی جدیدی شده است که شدیدا فعالیت‌های بانکی و اقتصادی را تحت تاثیر قرار داده است.

در تلاش برای پایان دادن به کمبود دلار، بانک مرکزی زیمبابوه تصمیم گرفته به کمک وام ۲۰۰ میلیون دلاری بانک صادرات و واردات آفریقا، اقدام به معرفی واحد پولی جدیدی برای این کشور کند. در ماه ژوئن دولت زیمبابوه معامله دلار و سایر ارزهای خارجی را بدون مجوز دولت ممنوع کرد اما بازارهای سیاه گسترده‌ای در نتیجه این ممنوعیت ایجاد شد.

با این حال بسیاری از اقتصاد دانان امیدی به موفقیت ارز جدید ندارند. ویکتور باهومورا، کارشناس مسائل اقتصادی گفت: راه‌حل بحران ارزی زیمبابوه معرفی یک ارز جدید نیست. راه‌حل انجام اصلاحات ساختاری، مدیریت مخارج دولتی، تقویت تولید داخلی و بازگرداندن اطمینان به فعالان تجاری است.

 

ارسال نظر