تغییر شاکله بودجه به مردم آسیب می‌زند

۱۳۹۹/۱۱/۱۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۵۷۲۷

ستاد هماهنگی اقتصادی دولت روز سه شنبه در دویست و یکمین جلسه خود به ریاست حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی رییس‌جمهور، موضوع لایحه بودجه سال آینده کل کشور و همچنین طرح‌ها و برنامه‌های دولت را برای حمایت از بازار سرمایه بررسی کرد. رییس‌جمهور با اشاره به گزارش‌های ارایه شده در جلسه در خصوص تغییرات انجام شده در لایحه بودجه دولت در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی و تاثیرات منفی این تغییرات بر اقتصاد کشور گفت: بارها از سوی دولت بر ضرورت حفظ ارکان اصلی لایحه بودجه تاکید شده و مواردی نظیر مبارزه با رانت، کاهش تورم، تقویت ارزش پول ملی و حمایت از معیشت مردم و تامین کالاهای اساسی در این لایحه مورد اهتمام جدی دولت بوده است.روحانی با بیان اینکه لایحه بودجه ۱۴۰۰ برای مدیریت اقتصاد کشور در شرایط جنگ اقتصادی و برای مدیریت مسیر توسعه تدوین شده است، افزود: از نظر دولت تغییر در شاکله و محورهای اصلی لایحه بودجه ۱۴۰۰ می‌تواند صدمات جدی به معیشت مردم و مسیر توسعه و مدیریت اقتصاد کشور وارد کند.در ادامه جلسه گزارش بانک مرکزی از بازار ارز و کالا ارایه و تصمیمات لازم در جهت تقویت حرکت در مسیر کاهش انتظارات تورمی اتخاذ شد.رییس‌جمهور گفت: جریان تأمین ارز کالاهای اساسی و دارو نیز به شکل مستمر توسط دولت ادامه داشته و این روند با جدیت دنبال می‌شود تا مردم دغدغه‌ای برای تامین دارو و کالاهای اساسی نداشته باشند. باید از هم‌اکنون برنامه‌ریزی‌های لازم برای ایام پایانی سال و شب عید نیز انجام شود تا مردم نسبت به تامین کالاهای اساسی در این ایام اطمینان خاطر داشته باشند.

  دولت از فرصت اصلاح بودجه استفاده کند

رییس مجلس شورای اسلامی گفت: دولت از فرصت اصلاح بودجه استفاده کند و هر چه سریعتر لایحه را به مجلس برگرداند. محمدباقر قالیباف در جلسه علنی و پس از رای نمایندگان به رد کلیات لایحه بودجه ١۴٠٠ گفت: همه مردم آگاه هستند که نمایندگان و اقتصاددانان حاضر در کمیسیون تلفیق و نخبگان تلاش کردند تا لایحه بودجه اصلاح شود. لایحه بودجه ارایه شده از سوی دولت دارای مشکلاتی اعم از برآورد غیرواقعی، کسری بودجه، وابستگی به نفت و غیره بود که در کمیسیون تلفیق تلاش شد در آن اصلاح صورت گیرد.وی افزود: بر این اساس تلاش شد با رویکرد توجه به معیشت مردم و مناطق محروم، حذف رانت‌ها، توجه به تولید و اشتغال، رفع تبعیض و سیاست تک نرخی برای جلوگیری از رانت در ارز در کمیسیون تلفیق اصلاحات صورت گیرد. متاسفانه دولت در مواجهه با اصلاح ساختار بودجه که از سوی کمیسیون تلفیق صورت گرفت، تعامل مناسب نداشت و امروز نیز در این نشست شاهد آن بودیم.رییس مجلس در پایان گفت: امیدواریم دولت از فرصت کنونی برای اصلاح بودجه استفاده کند و هر چه سریعتر لایحه را به مجلس شورای اسلامی تقدیم کند و در این راستا از تجربه کمیسیون تلفیق نیز بهره ببرد.

  آماده همکاری با مجلس هستیم

همزمان با رد کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ در صحن علنی مجلس سخنگوی دولت اعلام کرد: دولت آماده است با همه توان خود در کنار مجلس اصلاحات مورد نظر لایحه بودجه را بدون اینکه شاکله تغییر کند و درآمدهای واهی پیش بینی کنیم، انجام دهد.ربیعی در ادامه این نشست خبری و در واکنش به رد کلیات لایحه بودجه در صحن علنی مجلس، گفت: اینکه پیام متخصصان حوزه اقتصاد و دولت نسبت به تغییرات بالای بودجه در کمیسیون تلفیق در مجلس شنیده شد، تشکر می‌کنم. دولت آماده است با همه توان خود در کنار مجلس اصلاحات مورد نظر لایحه بودجه را بدون اینکه شاکله تغییر کند و درآمدهای واهی پیش بینی کنیم، انجام دهد.وی ادامه داد: این آمادگی را داریم که گفت‌وگوهای زیادی در این زمینه صورت بگیرد و در زمان مشخص بتوانیم بودجه بدون اشکال را به تصویب مجلس برسانیم.ربیعی ادامه داد: به آیین‌نامه داخلی مجلس تسلط ندارم اما تصور می‌کنم لایحه بودجه به کمیسیون تلفیق بودجه باز خواهد گشت و آمادگی داریم گفت‌وگوی زیادی در این زمینه به صورت فشرده و در زمان مشخص انجام دهیم تا بتوانیم با همفکری هم، بودجه مطلوب و بدون اشکال به تصویب مجلس برسد.سخنگوی دولت با برشماری محورهای اصلی لایحه که دولت بر آن اصرار و اعتقاد داشت و در صورت تصویب می‌توانست آثار زیادی داشته باشد، اظهارکرد: تقویت ارزش پول ملی، کاهش تورم و تورم زا نبودن بودجه، مدیریت منطقه‌ای مالیات، حمایت از معیشت مردم و تامین کالاهای اساسی و عدم ایجاد رانت، اصول اساسی دولت در لایحه بودجه بود.وی خاطرنشان کرد: در عمل تغییر نرخ ارز تصمیماتی در جای دیگر گرفته شد که بدون ارز ۱۷ و ۵۰۰ بودجه دیگر قابلیت اجرایی نداشت و موجب افزایش تورم نقدینگی و کاهش ارز پول ملی بود که باید ارزش پول ملی را بالا ببریم و نرخ ارز باید به قیمت واقعی خود برگردد. افزایش آن در برخی موارد برای تولید موثر است اما سرجمع برای اقتصاد و معیشت کشور، علامت آن به سایر بازار‌ها طوری است که نرخ ارز باید به نرخ واقعی خود برگردد. افزایش سقف بودجه بدون منابع حقیقی تورم زا است و باعث چاپ اسکناس می‌شود . وی افزود: درآمدهای واهی موجب نقدینگی می‌شد. مجوز ورود خودرو از مناطق آزاد قطعا رانت زا است و در اجرا هم مشکلات زیادی برای ما فراهم می‌کرد.سخنگوی دولت گفت: در این روزها سیاسی‌ترین و بی‌ارتباط‌ترین عبارات و کلمات در مورد اقتصاد و بودجه را شنیدیم. از بحث کوبیدن بودجه به دیوار تا فروپاشی کشور از جمله عباراتی بود که شنیده شد. یکی از انتقادات این بود که وابستگی بودجه به نفت زیاد است و این باعث وابستگی به غرب می‌شود. انتقاد دیگر این بود که افزایش حجم بودجه تورم‌زا است. به ما گفتند درآمدهای واهی در بودجه پیشنهادی پیش‌بینی شده است. یا گفتند بودجه شرکت‌های دولتی فساد و رانت می‌آورد. عدم عدالت گرایی در بودجه هم از انتقادات دیگر به بودجه بوده است.

 

ارسال نظر