نقش بورس کالا در بسته خروج از رکود

۱۳۹۳/۰۶/۰۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۳۲۷

یکی از وظایف مهمی که در بسته خروج از رکود غیرتورمی به بورس کالای ایران واگذار شده است، تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی از طریق ابزار‌های نوین مالی به‌خصوص اوراق سلف موازی استاندارد است. اوراقی که در همین چند هفته گذشته برای نخستین‌بار در بورس کالا اجرایی شد و توانست ظرف سه روز کاری حدود 90میلیارد تومان برای شرکت گل‌گهر تامین مالی کند. از این رو کارشناسان و مسوولان صنایع مختلف معتقدند که بورس کالا می‌تواند نقش ویژه‌یی را در تامین مالی و سرمایه در گردش شرکت‌های مختلف ایفا کند.

عضو شورای عالی بورس و اوراق بهادار در همین رابطه گفت: با توجه به صحبت‌های رییس‌جمهور در خصوص سیاست‌های اقتصادی دولت برای خروج از رکود، در حال حاضر بانک‌ها توان اعطای تسهیلات مورد نیاز بخش صنعت را ندارند؛ بر این اساس تمرکز دولت بر این است تا کمک کند صنایع کشور از انواع صکوک، علی‌الخصوص اوراق سلف موازی استاندارد برای تامین مالی استفاده کند.

به گزارش سنا، حسین سلیمی، عضو هیات‌مدیره انجمن مدیران صنایع در سمینار نحوه استفاده از ابزارهای مالی برای تامین مالی و مدیریت ریسک بنگاه‌ها، افزود: این موضوع همچنین در متن سیاست‌های اقتصادی بسته اجرایی دولت برای خروج غیرتورمی از رکود در سال‌های 1393 و 1394 نیز عنوان شده و بورس کالای ایران نیز به‌عنوان یکی از مراکز تامین مالی بنگاه‌های صنعتی معرفی شده است.

این عضو شورای عالی بورس و اوراق‌بهادار با ارایه پیشنهادی در خصوص استفاده اعضای انجمن مدیران صنایع از بستر مناسب مهیا شده در بورس کالای ایران، گفت: هم‌اکنون امکان معامله اوراق سلف موازی استاندارد در این بورس مقدور است که بدون شک کمک شایانی در جهت تامین مالی بنگاه‌ها می‌تواند داشته باشد.

در ادامه محمدرضا ستوده، دبیرکل انجمن مدیران صنایع گفت: قراردادهای سلف موازی استاندارد به‌عنوان ابزاری کارآمد برای تامین مالی و مدیریت ریسک است و فرصت مناسبی برای اعضای انجمن مدیران صنایع برای استفاده از این اوراق وجود دارد. ستوده گفت: در صورتی که هر یک از شرکت‌های عضو انجمن تمایل داشته باشند از این ابزار نوین مالی جهت تامین و تجهیز منابع استفاده کنند، انجمن این آمادگی را دارد با حضور کارشناسان بورس کالای ایران راه‌کارهای قابل دستیابی را بررسی کرده و پیشنهاد کارشناسی شده را در قالب امیدنامه در اختیار بورس کالای ایران قرار دهد. در ادامه این سمینار، علی پناهی، معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالا با بیان این‌که بورس کالای ایران تجربه موفقی در معامله اوراق سلف استاندارد داشته است، توضیح داد: برای نخستین‌بار قرارداد سلف موازی استاندارد سنگ آهن از طریق بورس کالا راه‌اندازی شد. این قرارداد بالغ بر 100میلیارد تومان تامین مالی برای شرکت گل گهر انجام داده است.

وی با تاکید بر اینکه این قرارداد در طول دوره عملیاتی معاف از مالیات است، گفت: براساس قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی و مصوبه شورای عالی بورس و اوراق‌بهادار، معاملات این اوراق در بازار ثانویه از مالیات معاف است و در خصوص منتشرکننده این اوراق نیز در صورتی که این اوراق به تحویل کالا منجر شود همانند فروش کالا به‌روش‌های عادی مشمول مالیات‌های عادی نظیر مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر درآمد خواهد بود.

پناهی افزود: در صورتی که با اعمال اختیارهای خرید یا فروش یا تسویه نقدی منجر به‌تحویل کالا نشود، در محاسبه مالیات بر درآمد، اختلاف قیمت فروش توسط فروشنده در بازار اولیه با قیمت‌های اعمال در اختیار خرید یا فروش یا تسویه نقدی در سررسید، به‌عنوان هزینه تامین مالی برای فروشنده لحاظ خواهد شد. معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران همچنین عنوان کرد: با توجه به‌بررسی‌هایی که توسط فقهای عضو کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق‌بهادار انجام شده است، این اوراق منطبق بر فقه شیعه طراحی شده‌اند و از نظر شرعی ایرادی به آنها وارد نیست.

وی همچنین توضیح داد: باتوجه به اینکه در حال حاضر مکانیسم اعتبارسنجی اوراق‌بهادار در کشور راه‌اندازی نشده، شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق‌بهادار و تسویه وجوه اقدام به اعتبارسنجی متقاضی عرضه می‌کند و متناسب با اعتبار عرضه‌کننده، تضامینی را که عرضه‌کننده باید تودیع کند، تعیین می‌کند.

پناهی با اشاره به این‌که انتشار اوراق سلف موازی استاندارد بر روی میلگرد شرکت ذوب‌آهن اصفهان در دستور کار بورس کالای ایران است، اظهار کرد: در صورت تمایل انجمن مدیران صنایع، این بورس آمادگی فراهم آوردن زمینه‌های تامین مالی از طریق اوراق سلف استاندارد را دارد.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر