صادرات 113میلیون دلاری فرش در نیمه اول سال

۱۳۹۴/۰۸/۲۴ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۳۲۹۱۷

رییس مرکز ملی فرش ایران از پیشتاز بودن فرش دستباف ایرانی در بازارهای فرش جهانی خبر داد و گفت: در نیمه ابتدایی امسال 2100تن فرش به ارزش حدود 113میلیون دلار صادر شد. حمید کارگر، بااشاره به اینکه فرش دستباف ایران همچنان در زمینه صادرات به کشورهای دیگر در جهان پیشتاز است، اظهار کرد: حتی در دورانی که بدترین سال صادراتی برای صادرات فرش کشور بود، فرش دستباف ایران در بازارهای فرش جهانی جایگاه خود را حفظ کرد. او با بیان اینکه فرش دستباف ایران بیشترین سهم را در حجم تجارت جهانی دراختیار دارد، ادامه داد: بیش از 30درصد حجم تجارت جهانی فرش دستباف در دست ایران است و کشورهای رقیب ازجمله هند، پاکستان و ترکیه در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

رییس مرکز ملی فرش ایران عنوان کرد: فرش ایران نه تنها فقط به لحاظ کمیت و آمار صادرات در جایگاه اول جهان قرار دارد بلکه به لحاظ کیفیت، قدمت، اصالت، تنوع در طرح و نقش، تنوع در اندازه، قیمت و نوع کاربری در دنیا برند قابل‌توجهی است. همچنین بسیاری از مناطق جغرافیایی در ایران در صنعت فرشبافی دارای برند مستقل هستند که مشابه این ویژگی در دیگر کشورهای جهان وجود ندارد. کارگر بااشاره به اینکه صادرات فرش دستباف ایران در یک دهه گذشته به‌طور متوسط سالانه حدود 500میلیون دلار بوده است، افزود: به دلایل مختلف داخلی و خارجی در چند سال اخیر میزان صادرات به‌ویژه در دو سال پایانی دولت دهم با کاهش و روند نزولی در رشد روبه‌رو شد.

به گزارش ایسنا، او درخصوص دلایل کاهش صادرات فرش دستباف به بازارهای جهانی خاطرنشان کرد: علل داخلی و خارجی مختلفی ازجمله تحریم مستقیم اعمال شده از طرف ایالات متحده امریکا برای ورود فرش‌های ایرانی به خاک آن کشور، پیامدهای غیرمستقیم تحریم‌های اقتصادی عمومی کشور، اشباع شدن برخی بازارهای سنتی از فرش‌های دستباف ایران، تورم داخلی و بالا رفتن قیمت تمام شده فرش دستباف ایران، ورود و ظهور انواع کفپوش‌های جایگزین مثل فرش‌های ماشینی و تغییر در سبک زندگی مانند کوچک شدن معماری منازل را می‌توان ازجمله این علل به‌شمار آورد. کارگر همچنین هدفمندی یارانه‌ها را سبب کاهش صادرات فرش در سال‌های اخیر دانست و یادآور شد: با پرداخت نقدینگی مستقیم به خانوارهای قالیباف بخشی از فعالان این حوزه از چرخه تولید خارج شدند، همچنین سستی بعضی تولیدکنندگان در توجه به بازار، سلیقه مشتریان و عدم تطبیق تولیدات با نیاز امروز بازار در این روند کاهشی موثر واقع شده است.

92بدترین سال صادراتی برای فرش ایران

رییس مرکز ملی فرش ایران درخصوص تاثیر این علل اضافه کرد: در پایان سال1392 که به‌عنوان بدترین سال صادراتی فرش ایران در دهه‌های اخیر شناخته شد 314میلیون دلار فرش از کشور به سمت بازارهای هدف صادر شد اما از آغاز سال1393 با بهبود وضعیت سیاسی که در کشور به‌وجود آمد و رسیدن به تعادل در عرصه اقتصاد توقف روند نزولی صادرات و افزایش تدریجی آمار صادرات فرش دستباف ایران مشاهده شد.

کارگر ادامه داد: این روند تدریجی اما روبه رشد بوده است و تا پایان سال گذشته 330میلیون دلار فرش از کشور صادر شد. همچنین در 6ماهه ابتدایی امسال طبق آخرین آمار اعلام شده از گمرکات جمهوری اسلامی بیش از 2100تن فرش به ارزش حدود 113میلیون دلار از کشور صادر شده است که انتظار می‌رود با رفع تحریم‌ها ورود مجدد فرش دستباف ایرانی به بازار امریکا از سال2016 و جهش صادراتی در این حوزه مشاهده شود. او با تاکید بر اینکه بازار فرش ایران به دو دسته تقسیم می‌شود، تصریح کرد: در بین این بازارها می‌توان بازارهای سنتی که از دیرباز فرش ایران را می‌شناختند و واردکننده این فرش‌ها بودند مثل کشورهای اروپایی که در راس آنها آلمان قرار دارد و بعضی کشورهای عربی ازجمله لبنان و به‌طور خاص بازار امریکا اشاره کرد. علاوه بر این دسته دیگری از بازارها به‌عنوان بازارهای جدید مانند چین، روسیه، آفریقای‌جنوبی و برزیل در سال‌های اخیر صادرات به آنها آغاز شده و روند افزایشی را طی کرده است.

صنعت فرش نیازمند واسطه است

رییس مرکز ملی فرش ایران با بیان اینکه ممکن است در بسیاری از حوزه‌های تجارت واسطه‌گران از جایگاه ناپسندی برخوردار باشند، خاطرنشان کرد: در حوزه فرش دستباف خیلی به این تعبیر معتقد نبوده، زیرا اگر حلقه‌های واسطه بین تولیدکننده و خریدار نهایی در این زمینه وجود نداشته باشد تولیدات در انبارها انباشت می‌شود و به بازارهای هدف راه پیدا نمی‌کند؛ بنابراین آن تعبیر ناپسند از دلال که در حوزه‌های دیگر وجود دارد در حوزه فرش مطرح نیست زیرا صنعت فرش نیازمند این حلقه‌های واسطه است. کارگر بااشاره به اینکه فرشبافی همواره به‌عنوان یک فعالیت در بخش خصوصی مطرح بوده است، ادامه داد: تک‌بافان خانگی زیادی وجود دارند اما هنوز مجتمع‌های بزرگ و متمرکز قالیبافی در سطح گسترده خیلی فراگیر نشده‌اند؛ بنابراین نیاز جدی به حلقه‌های واسطه در صنعت فرش حس می‌شود.

او درخصوص اقدامات آموزشی مرکز ملی فرش ایران در زمینه این صنعت گفت: یکی از معاونت‌های مرکز ملی فرش ایران معاونت تخصصی آموزشی و پژوهشی است که یکی از رسالت‌های این معاونت ارائه انواع آموزش برای ارکان مختلف زنجیره تامین فرش دستباف است. رییس مرکز ملی فرش ایران درخصوص انواع این آموزش‌ها، تصریح کرد: این آموزش‌ها شامل آموزش قالیبافان، طراحان، نقاشان، رنگ‌رزها و فروشنده‌ها و حتی آموزش‌های مشاغل جنبی مانند آموزش راهنمایان گردشگری برای آشنایی با ویژگی‌های فرش دستباف می‌شود.

کارگر آموزش‌ها را به دو دسته آموزش منجر به اشتغال و آموزش‌های معروف به به‌بافی تقسیم و بیان کرد: آموزش‌های منجر به اشتغال مخصوص آموزش افراد جدید است و آموزش‌های معروف به به‌بافی شامل کسانی می‌شود که در حال فعالیت هستند و قصد تولید با کیفیت بالاتری را دارند.

او درخصوص وضعیت قاچاق در صنعت فرش، اظهار کرد: در حوزه فرش پدیده قاچاق مطرح نیست؛ هرچند ورود فرش خارجی تعرفه گمرکی بالایی دارد و صرف اقتصادی ندارد اما بدون مانع می‌توان وارد کرد.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر