جلوگیری از سفته‌بازی پیامد مهار تورم

۱۳۹۳/۱۲/۰۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۷۲۹

گروه کلان زهره علامی

براساس آمار منتشرشده ازسوی بانک مرکزی، افزایش نرخ تورم در بهمن سال‌جاری صفر شده و نه‌تنها نسبت به دی ماه افزایش نداشته بلکه از 15.8 به 15.2درصد رسیده است.

در این میان برخی از کارشناسان ثابت نگه داشتن صحیح قیمت‌ها، کنترل نرخ ارز، ‌عملکرد مناسب سازمان حمایت از تولیدکنندگان را از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در کاهش نرخ تورم در ماه‌های اخیر دانسته و کاهش آن در ماه‌های آتی را نیز پیش‌بینی کرده‌اند.

درهمین ارتباط، مهدی پازوکی، استاد دانشگاه صفرشدن افزایش نرخ تورم در بهمن سال‌جاری را مثبت دانست و به «تعادل» گفت: باتوجه به اقدامات مناسب اقتصادی دولت یازدهم، پایین آمدن نرخ تورم در بهمن طبیعی به‌نظر می‌رسد.

پازوکی افزود: دولت هزینه‌ها را کنترل و نقدینگی را به‌خوبی هدایت کرده، ضمن اینکه با کاهش تورم، نرخ رشد اقتصادی کاهش نیافته و حدود مثبت 4درصد شده است. وی ادامه داد: کاهش نرخ تورم در بهمن به علت کاهش شدید در میزان تقاضای سفته‌بازی حوزه مسکن و سایر بخش‌های اقتصادی است. این استاد دانشگاه بااشاره به اقدامات مثبت دولت درحوزه سیاست خارجی و اثرات آن بر اقتصاد گفت: باتوجه به رایزنی‌های صورت گرفته میان ایران و گروه 5+1 به‌نظر می‌رسد که مشکلات اقتصادی کشور در ماه‌های آینده حل شده و مسیر مثبتی را طی می‌کند.


سوءمدیریت در مدیران میانی اقتصاد

پازوکی اظهارکرد: باوجود اقدامات مثبت دولت، مدیریت میانی اقتصاد کشور بسیار ضعیف عمل کرده که درصورت اعمال تغییرات دراین سطح اتفاقات مثبتی درحوزه اقتصادی به وقوع می‌پیوندد.

‌وی بیان کرد: درحال حاضر تنها 30درصد از مشکلات اقتصادی کشور به اعمال تحریم‌ها بازمی‌گردد و 70درصد مابقی به سوءمدیریت اقتصادی مربوط است. این کارشناس مسایل اقتصادی ضمن اشاره به مشکلات اقتصادی کشورگفت: در ایران نیروی کار ارزان و تحصیلکرده است و زیربناهای اقتصادی کشور نیز آماده است البته دولت نیز توانسته به‌‌خوبی نرخ رشد تورم و بیکاری را کنترل کند و رشد اقتصادی نیز مثبت شده است اما ایران در رتبه‌بندی اقتصادی نسبت به کشورهای منطقه ازجمله ترکیه، امارات، جمهوری آذربایجان در جایگاه پایین‌تری قراردارد.

پازوکی افزود: باوجود آنکه ایران باید درسال1404 در رتبه اول منطقه درحوزه علم، فناوری و... باشد اما در10سال گذشته نه‌تنها رشد نداشته بلکه نسبت به برخی از کشورها نیز نزول داشته است.


کاهش قیمت مسکن از عوامل مهم کاهش نرخ تورم است

وی ادامه داد: درحالی که نرخ تورم نسبت به ماه گذشته رشد نداشته و کاهش یافته است اما این موضوع ازسوی مردم احساس نمی‌شود.

این استاددانشگاه؛ مسکن را یکی از گزینه‌های مهم در سبد خانوار دانست وگفت: قیمت برخی از کالاها در سبد مصرفی خانوار ازجمله گوشت، مرغ و... افزایش یافته اما مسکن با سهم 30درصدی در سبد خانوار نه‌تنها تغییر نداشته بلکه کاهش نیز یافته است اما به این علت که قیمت کالاهای مصرفی تغییرچندانی نداشته است، کاهش نرخ تورم مشاهده نمی‌شود.

وی ادامه داد: با پایین آمدن نرخ مسکن امکان ایجاد رکود اقتصادی دراین حوزه وجود دارد که این موضوع می‌تواند در تولید کالاهای وابسته ازجمله سیمان، موزاییک و... تاثیرگذار باشد.

پازوکی اظهارکرد: اغلب متغیرهای اعلام شده ازسوی مرکز آمار ایران مربوط به متغیرهای کلان است درحالی که مردم در اغلب موارد با متغیرهای خرد سروکار دارند.


کاهش نرخ تورم همراه با افزایش نرخ رشد اقتصادی و کنترل نرخ بیکاری

علی قنبری، استاد دانشگاه تهران یکی از موثرترین اقدامات دولت یازدهم را کاهش نرخ تورم دانست و به «تعادل» گفت: با اقدامات مثبت و موثر دولت تدبیر و امید، ‌نرخ تورم از 42درصد در پایان دولت دهم به 15.2درصد کاهش یافت و به‌نظر می‌رسد با روند کنونی، میزان آن درماه‌های آتی کاهش یابد. قنبری افزود: در بهمن سال‌جاری نسبت به دی، میزان رشد تورم صفرشده و این به معنای کنترل تورم است، در واقع وعده رییس‌جمهوری در این زمینه درحال تحقق است. این استاد دانشگاه ادامه داد: یکی از شاخص‌های نامساعد اقتصادی دولت گذشته، نرخ بالای تورم بود که این دولت توانست این نرخ را کنترل و هدایت کند. این کارشناس مسایل اقتصادی، ضمن مثبت خواندن کاهش نرخ تورم، افزود: نرخ رشد اقتصادی در دولت یازدهم مثبت شد ضمن اینکه نقدینگی نیز به‌خوبی کنترل شده و تلاش‌هایی برای کنترل تقاضا، افزایش عرضه، اعمال سیاست‌های جانب عرضه و رشد صادرات غیرنفتی و همچنین افزایش میزان سرمایه‌گذاری صورت گرفته است. قنبری ادامه داد: کاهش نرخ رشد تورم به‌تنهایی شاخص مطلوبی محسوب نمی‌شود بلکه ممکن است این شاخص موجب رکود اقتصادی و افزایش نرخ بیکاری شود اما آمارهای منتشرشده نشانگر آن است که نرخ رشد اقتصادی در دوسال گذشته از منفی 6.8 به مثبت 2 در فصل پاییز رسیده و نرخ بیکاری نیز کنترل شده است. وی افزود: در واقع دولت توانسته است تورم را به‌صورت غیررکودی کنترل کند، این اقدامات مثبت درحوزه اقتصادی درحالی صورت می‌گیرد که قیمت نفت به‌شدت کاهش یافته است.


موانع افزایش نرخ تورم

قنبری بااشاره به شرایط مطلوب اقتصادی کشور، گفت: درحال حاضر و درآستانه سال نو، ذخیره کالاهای استراتژیک ازجمله گندم درحدود 7ماه است که این ذخیره در دولت گذشته حدود یک‌ماه بود. این کارشناس مسایل اقتصادی، افزود: این افزایش ذخیره درمورد برنج، شکر، روغن و... نیز مشاهده می‌شود که این اقدامات مانع از افزایش قیمت‌ها و ایجاد تورم می‌شود. این استاد دانشگاه ادامه داد: درحال حاضر کاهش نرخ تورم به‌صورت نامحسوس است و در شرایط کوتاه‌مدت قابل لمس نیست و نمی‌تواند اثرچندانی در وضعیت اقتصادی و بهبود زندگی مردم داشته باشد اما در درازمدت و حداقل در یک‌سال آتی این کاهش نرخ تورم ازسوی مردم قابل لمس خواهد بود. قنبری در پایان گفت: آمارهای منتشر شده ازسوی بانک مرکزی و سازمان آمار ایران، ‌حاکی از آن است که شاهد بهبود وضعیت و به‌همراه آن رونق اقتصادی خواهیم بود.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر